Recept: Focaccia med växtfärskost, citronslungad fänkål och tryffel
En macka inspirerad av en av mina favoritrestauranger i Trastevere, pizzerian Casa Manco. Får du inte tag på focaccia funkar surdegsbröd lika bra.
Valfri mängd focaccia eller surdegsbröd
100 g växtbaserad ”färskost”, eller annan valfri färskost
1 fänkål
1 ekologisk citron
1 msk olivolja
2 tsk tryffelolja
2 msk pumpakärnor, rostade
1 näve persilja, finhackad
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Hyvla fänkålen tunt eller skär tunt med kniv. Blanda med zest från 1 hel citron + 1 tsk citronjuice och en nypa flingsalt. Ställ åt sidan.
Skär upp brödet i fyra bitar. Bred ut växtbaserad färskost och toppa med fänkålen. Strö över pumpakärnor, persilja och ringla över tryffelolja.
Recept: Farrorisotto med pumpa och spenat
4 portioner
Sädesslaget farro är ett populärt inslag i rätter i Italien, men finns det inte hemma går det bra att använda hel havre, dinkel eller ris. Detta är en enkel variant av risotto där jag tillsätter all vätska med en gång.
3 dl farro, havre eller dinkel *
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
9 dl vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
400 g pumpa (efter att skal och kärnor är borta)
1 förp. (230 g) kokta vita bönor
2 msk näringsjäst
150 g spenat
Olivolja till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
1 näve färsk persilja, finhackad
Olivolja
Skala och finhacka lök och vitlök.
Dela pumpan, gröp ur kärnorna och skär bort skalet. Dela pumpan i små tärningar.
Fräs lök och vitlök i lite olja på medelvärme tills de mjuknat, utan att de tar färg. Tillsätt farro, vatten, buljongpulver och pumpa. Låt koka upp och sjud sedan på svag värme i cirka 25 minuter, eller enligt sädesslagets anvisning på förpackningen. Rör om då och då.
Häll av och skölj de vita bönorna. Mixa med näringsjäst och 1 msk olja tills helt slätt. Detta kommer att göra risotton krämig. Smaka av med salt.
När det är ytterst lite vätska kvar i botten av farrokoket är det dags att vända ner bönkrämen i koket, rör runt tills krämigt. Tillsätt eventuellt lite mer vätska om den känns för torr. Vänd ner spenaten, ta bort från värmen. Smaka av med salt och peppar.
Servera toppad med persilja och ringla över lite olivolja, en med smak av tryffel är inte helt fel!
* Dubbelkolla om sädesslaget du väljer behöver blötläggas innan. Det står alltid på förpackningen.
Recept: Citrussallad med yoghurt och hasselnötssås
4 portioner
En av världens kanske enklaste desserter, perfekt att svänga ihop nu när citrusfrukterna smakar som mest och bäst. Du kan servera med vilken glass du vill. Jag väljer en vegansk chokladgelato med hasselnötssås, en välkänd kombo som aldrig kan bli fel.
2 apelsiner eller blodapelsiner
4 clementiner
1 granatäpple
2 dl kokosyoghurt, eller annan fet yoghurt
2 msk hasselnötssmör *
50 g mörk choklad
1 näve färsk mynta
Flingsalt
Skär bort skalet från citrusfrukterna och skär dem i skivor.
Dela, bryt isär och pilla bort kärnorna från granatäpplet.
Hacka pistagenötterna och chokladen grovt.
Fördela citrusfrukterna i fyra skålar eller på assietter. Strö över lite granatäpple. Klicka ut yoghurt. Ringla över hasselnötssmör. Strö över pistage och hackad choklad. Garnera med färsk mynta.
* Får du tag på ett hasselnötssmör som är fastare i konsistensen kan du blanda ut det med lite vatten till önskad konsistens.