Recept: Frasiga pommes med grön ärtröra
4 portioner
Vägen till perfekt frasiga pommes frites är att först låta sötpotatis och potatis ligga i iskallt vatten en stund, och sedan blanda med maizena innan du ringlar över oljan. Använder du större potatisar kan du öka mängden maizena något. Alla bitar ska vara lätt täckta av maizena för bästa effekt.
4 små sötpotatisar
4 potatisar
2 msk maizena
1 msk olja
Chiliflakes (valfritt)
Flingsalt
Grön ärtdipp:
250 g gröna ärtor
1 liten vitlöksklyfta
1 näve färska örter
2 msk kallpressad olivolja
Salt
Värm ugnen till 200 grader. Skrubba potatisarna, skär i tunna stavar och lägg i iskallt vatten i 30 minuter. Häll av och torka helt torra. Blanda runt med maizena och sedan olja. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper, med mellanrum mellan varje stav (ligger de för nära blir de ångade i stället för bakade och krispiga). Baka i 15–20 minuter beroende på tjocklek, tills de är mjuka inuti och frasiga utanpå. Vänd dem efter halva tiden. Blanda med finkornigt salt och eventuellt chiliflakes.
Mixa ihop ingredienserna till ärtröran, smaka av med salt och peppar.
Servera nybakade pommes frites tillsammans med ärtröran.
Recept: Nudlar med grönsaker och mandelpaprikasås
4 portioner
Snabbmat och comfort food i ett. Frö- eller nötsmör är en perfekt bas i såser – här mixas mandelsmör med paprika, som köps färdigrostad, till en läcker sås. Hacka sedan upp och stek de grönsaker du har hemma och servera till.
4 portioner nudlar eller spaghetti av valfri sort
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 morötter
400 g blandad svamp, t ex shiitake och kastanjechampinjon
175 g färsk bladspenat
50 g rostade mandlar
Olja
Salt och svartpeppar
Mandelpaprikasås:
2 hela rostade paprikor på burk
3 msk mandelsmör
1 msk näringsjäst
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och svartpeppar
Till servering (för extra matighet):
Färska örter, finstrimlade, t ex thaibasilika eller persilja
Rökt tofu eller tempeh
Koka nudlarna eller spaghettin enligt anvisning på förpackningen. Mixa alla ingredienser till såsen till den är slät, tillsätt eventuellt 1–2 msk vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Skala och skär löken i tunna klyftor, finhacka vitlöken. Skrubba och skär morötterna i tunna skivor på snedden. Borsta och strimla svampen. Fräs lök och vitlök i olja tills mjuka. Tillsätt morot och svamp och fräs i 5–7 minuter, tills grönsakerna mjuknat något. Vänd ner häften av spenaten, ta bort ifrån värmen.
Blanda nudlarna med hälften av mandelpaprikasåsen, och vänd ihop med grönsakerna. Servera med resten av spenaten, färska örter, rostad mandel och eventuellt några skivor tofu eller tempeh för extra matighet.
Recept: Shakshuka med aubergine och linser
4 portioner
Inspirerad av en klassiker från Mellanöstern, en perfekt brunch-, lunch- eller lättare middagsrätt. Krämig aubergine rostas innan den mosas lätt och blandas ner i ett tomatkok med mycket smak från koriander och fänkål. Till dig som inte gillar färsk koriander, hela korianderfrön är något helt annat och bör testas – kanske blir du rent av en korianderälskare!
2 auberginer
1 dl belugalinser, okokta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk hela korianderfrön (eller 1/2 tsk malen koriander)
1 tsk hela fänkålsfrön
500 g krossade tomater
1 kruka thaibasilika eller vanlig basilika, finstrimlad
2 tsk olivolja till stekning + extra att ringla över vid servering
Salt och svartpeppar
Till servering:
Växtyoghurt
Oskalade sesamfrön
Surdegsbröd
Färsk spenat eller grönkål, masserad med lite olja och en nypa salt
Värm ugnen till 225 grader. Skär auberginerna på mitten, pensla med olja runt om och lägg på en plåt med snittytan neråt. Baka i ugnen i 20 minuter, tills auberginerna är mjuka och har fått fin färg. Hacka i mindre bitar, mosa lätt.
Koka upp linserna i rikligt med vatten och en nypa salt. Låt koka i 5 minuter, ta sedan av från värmen, sätt på lock och låt stå i 15 minuter. Häll av vattnet.
Skala och finhacka lök och vitlök, fräs i olja tills mjuka. Mortla korianderfrön och fänkålsfrön, och tillsätt i pannan, fräs i ytterligare en minut. Slå på de krossade tomaterna och låt puttra i 10 minuter.
Vänd ner auberginen i tomatkoket. Toppa med linser, finstrimlade örter och yoghurt. Strö över sesamfrön. Ringla över lite extra olivolja. Servera gärna tillsammans med surdegsbröd.