Vad är så fel att med handling visa respekt och medkänsla för vår hälsa, klimat, djuren och miljön? Det menar Johanna Månsson.
Vad är så fel att med handling visa respekt och medkänsla för vår hälsa, klimat, djuren och miljön? Det menar Johanna Månsson. Bild: Therese Elgquist

Växtbaserad kost behöver inte vara konstgjord

Vad är så fel att med handling visa respekt och medkänsla för vår hälsa, klimat, djuren och miljön? Det menar Johanna Månsson.

ANNONS
|

Replik på ”Trött på tjat om bönor!”.

Det är viktigt att förstå att växtbaserad kost inte behöver vara konstgjord; det finns en stor mängd hela, oförädlade och näringsrika växter som kan odlas hållbart, även i Sverige. Att odla baljväxter som bönor kan vara utmanande i vissa klimat, men det finns andra resurseffektiva alternativ som linser och ärtor som kan anpassas till olika miljöer och bidra till biologisk mångfald.

Växtbaserad matproduktion minskar trycket på miljön genom lägre utsläpp av växthusgaser, minskad vattenanvändning och lägre krav på markanvändning jämfört med djurhållning. Detta är särskilt viktigt i ett globalt perspektiv där skogsskövling ofta drivs av behovet att skapa betesmark för boskap eller odla foder till djuren.

ANNONS

Djurhållning för kött-, mjölk- och äggproduktion medför även omfattande lidande för miljarder djur varje år. Djuren upplever smärta, rädsla och stress, och att välja bort animaliska produkter är ett sätt att ta ställning mot detta. Att stödja arbetet för att bevara våra naturresurser, till exempel Östersjön och faktiskt även våtmarker, är också viktigt i en hållbar framtid.

Att skippa animalierna och främja växtbaserad mat behöver inte ske på bekostnad av konstruktiv dialog eller samhällets övergripande välfärd och kulturella värden. Att skapa en konkret handlingsplan för växtbaserad produktion kan gå hand i hand med att skapa jobb och en hållbar ekonomisk utveckling.

Johanna Månsson

ANNONS