Nils van der Poel är i Kina för att tävla i Vinter-OS.
Nils van der Poel är i Kina för att tävla i Vinter-OS. Bild: MAXIM THORE

Van der Poel kritisk – anti-dopningssystem kan missbrukas

Idag, onsdag, börjar tävlingarna i Vinter-OS i Peking. Men en granskning som Radiosporten och Ekot gjort visar att det finns allvarliga brister i det internationella antidopningsarbetet.

ANNONS
|

Elitidrottare kan förvarnas om när de ska dopningstestas på ett sätt som möjliggör fusk. Och den internationella antidopningsbyrån Wada:s eget system kan utnyttjas till just detta.

Trollhättans egna guldhopp i OS, Nils van der Poel, reagerar starkt mot det här.

”Man vidtar ju väldigt mycket åtgärder som är väldigt onödiga om man har ett så här enkelt verktyg för att hjälpa fuskare”, säger van der Poel till Sveriges radio.

I vissa fall är det nämligen möjligt för olika antidopningsorganisationer att i förväg se varandras planerade dopningskontroller genom ett system från Wada. Poängen är att dopningstesterna ska kunna samordnas, men om en dopningsorganisation är korrupt, så kan den få möjlighet att förvarna idrottaren om även andra organisationers dopningskontroller.

ANNONS

”Det är verkligen två vågskålar”

Att dopningsorganisationer hjälpt idrottare att fuska, är något som hänt tidigare.

Sveriges radio har pratat med Jenny Schulze, ansvarig för dopningskontrollverksamheten, på antidopning Sverige. Hon säger såhär:

”Det finns inget helt vattentätt system där man försöker samarbeta”.

Vad tänker du som representant för en nationell antidopningsorganisation. Är det värt priset att det blir kanske mer kostnadseffektiva tester, om det även blir en högre risk?

”Det är verkligen två vågskålar. Jag kanske är naiv men jag har alltid tänkt att vi som jobbar med antidopning jobbar mot samma mål. Sedan har man blivit lite besviken, när hela Ryssland-skandalen rullades upp” (en utbredd statsunderstödd organiserad dopning, bland annat under OS i Sotji 2014).

Nils van der Poel är dock säker på vad han tycker om frågan. Han tycker inte det är värt att kostnadseffektivisera om det påverkar kvaliteten på testningen negativt, inte minst med tanke på hur hårda kontroller det kan vara i andra delar av antidopningssystemet:

”För mig är det så uppenbart. Ena delen av organisationen byggde ett slott och den andra byggde en träkoja”, säger Nils van der Poel till Sveriges radio.

ANNONS