Adam Axelsson, David Karlingsjö, Wilhelm Ekensskär och Wolfgang Pichler firar Nils guld med champagne.
Adam Axelsson, David Karlingsjö, Wilhelm Ekensskär och Wolfgang Pichler firar Nils guld med champagne. Bild: Privat

Stora jublet i Tyskland – avslöjar Nils galna OS-uppladdning

De har allihopa följt Nils van der Poels uppladdning till OS direkt från Tyskland. Nu berättar landslagskollegorna om Trollhättestjärnans strikta förberedelser – och om rekordjublet hemma hos Wolfgang Pichler.
– Alla bara skrek här, säger Wilhelm Ekensskär från Trollhättan.

ANNONS
|

De svenska landslagsåkarna Adam Axelsson, David Karlingsjö och Wilhelm Ekensskär har varit på plats i Inzell och OS-laddat tillsammans med Nils van der Poel och demontränaren Wolfgang Pichler som agerat mentor åt Nils sedan en tid tillbaka.

Under fredagsmorgonen samlades de alla hemma hos Pichler och följde Nils van der Poels sanslösa uppvisning.

– Det var jävligt spännande. Han är så sjukt stark. Vi har ju varit med honom i några veckor och sett att han varit riktigt stark, men att han skulle kunna göra något sådant här trodde i alla fall inte jag och Wilhelm, säger Adam Axelsson när TTELA når honom i Inzell.

ANNONS

Samtidigt är de inte helt förvånade över att Nils van der Poel återigen gör sanslösa stordåd.

LÄS MER:”Det är läskigt att tänka på framtiden”

Det är allmänt känt att Trollhättans OS-kung tränar annorlunda och stenhårt. Det är landslagskollegorna de första att skriva under på.

– Den här perioden han har varit här sedan början av december har varje dag varit det bästa han någonsin kunnat göra. Han gör i princip samma grejer varje dag så han får ju väldigt bra koll på hur kroppen reagerar redan från första tramptaget på uppvärmning. Han är så sjukt disciplinerad. Det är det som sticker ut, säger Wilhelm Ekenskär.

Adam Axelsson fyller i:

– Det är många andra länder som försöker hänga med honom och ligga bakom honom när han tränar för att få samma träning, men de har ju svårt att ens hänga med. Förstår du hur stark han är när han hänger av folk på träningarna? Hur ska de känna när de ska åka ett lopp mot honom och vet att han hänger av dem när han tränar (skratt), säger Axelsson och påpekar att folk brukar kalla honom för en maskin.

LÄS MER:Göran van der Poel: ”Det här är stort – magiskt”

När undertecknad frågar om det är befogat att göra det svarar duon i kör:

– Ja!

”Helt fantastiskt”

Nils van der Poels världsrekord blev främst ett faktum tack vare en ny sanslös avslutning. Hans sista varv i loppet noterades på 28,6 sekunder. Landslagskollegorna gör sitt bästa för att förklara hur imponerande det är.

ANNONS

LÄS MER:”Nils van der Poel – du kommer bli ihågkommen för evigt”

– Det är svårt att förklara för någon som inte åker skridskor, men om man kollar tävlingarna som går över 1 500 meter i OS så är det väldigt få som klarar att åka sista varvet på 28,6. Nils gör det på 10 000 meter, säger Axelsson.

Ekenskär fortsätter:

– Du har gått upp för Kopparklinten tio gånger, men sista gången så springer han upp. Det är ungefär den känslan.

Vi har ju sett en del klipp på Wolfgangs eufori från guldåket på 5 000 meter. Blev det lite eufori nu också?

– Ja, alla bara skrek här. Det var helt fantastiskt, säger Nils lanslagskollegor.

ANNONS