Alejandro Davidovich Fokina efter segern mot Grigor Dimitrov i semifinalen i ATP Masters i Monte Carlo.
Alejandro Davidovich Fokina efter segern mot Grigor Dimitrov i semifinalen i ATP Masters i Monte Carlo. Bild: Daniel Cole/AP/TT

Skrällde mot Djokovic – nu klar för final

Alejandro Davidovich Fokina kan vara på väg mot sitt stora genombrott. Den 22-årige spanjoren inledde ATP Masters-turneringen i Monte Carlo med att slå ut världsettan Novak Djokovic – och är nu klar för sin seniorkarriärs första final, mot grekiske Stefanos Tsitsipas.
– När jag var barn så drömde jag om den här dagen, säger Davidovich Fokina enligt AFP.

ANNONS

Alejandro Davidovich Fokina kom till ATP-turneringen i Monte Carlo med tre avancemang till semifinaler (två i Portugal, en i Cologne) som bästa resultat någonsin.

Då började han med att slå ut världsettan Novak Djokovic i den första omgången – för att sedan gå obesegrad genom åttondelsfinal, kvartsfinal och slutligen även semifinalen mot bulgariske Grigor Dimitrov med 2–1 i set (6–4, 6–7, 6–3).

"Ville se var gränsen gick"

– Det var en svår match. Jag hade mina chanser i det andra setet, men Grigor spelade bra och jag var trött, säger Davidovich Fokina enligt AFP.

– Jag fortsatte att kämpa, jag ville se var mina gränser gick.

ANNONS

Inför semifinalen berättade spanjoren att det redan då var känslosamt att ha tagit sig så långt i turneringen.

– Jag njuter av varje poäng jag tar, sade han då.

– Men jag håller mig fokuserad och tror på mig själv.

Nu är han klar för sin första final någonsin – och där ställs han mot världsfemman Stefanos Tsitsipas (seedad som trea i turneringen) efter att greken besegrat tyske Alexander Zverev i semifinalen. Tsitsipas försvarar å sin tur titeln från fjolårets ATP Masters i Monte Carlo.

"Kommer krävas mer"

När han två gånger tidigare mött Tsitsipas har greken vunnit. Men Tsitsipas, som därav är favorit inför finalen, har respekt för sin motståndare.

– Det kommer att krävas mer av mig, konstaterar han enligt AFP.

Han fortsätter:

– Jag vet att han förbättrat sig sedan dess och jag kommer att ha det i bakhuvudet hela tiden och spela den bästa tennisen som jag kan.

Davidovich Fokina har som bäst varit rankad 32:a i världen, i augusti 2021. Då hade han bland annat förlorat åttondelsfinalen i OS i Tokyo mot just Novak Djokovic.

Nu ligger han, innan resultaten från Monte Carlo räknats in, på 46:e plats.

Turneringen i Monte Carlo är en av nio stortävlingar, på nivån under Grand slam, som ger tusen rankingpoäng till segraren.

ANNONS
ANNONS