Två kinesiska simmare sägs ha fått i sig förbjudet medel genom hamburgare. Arkivbild
Två kinesiska simmare sägs ha fått i sig förbjudet medel genom hamburgare. Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Kinas dopningsförklaring: Kontaminerade hamburgare

Två kinesiska simmare, varav en guldmedaljör i Tokyo och med i OS i Paris, testades för två år sedan positivt för anabola steroider, rapporterar New York Times.
Kinas förklaring är bland annat att simmarna ätit kontaminerade hamburgare.

ANNONS
|

Den kinesiska utredningen av simmarna lyckades inte slå fast hur de aktiva fått i sig det förbjudna medlet, men drog slutsatsen att de måste ha fått i sig det när de åt hamburgare i Peking.

Kinas antidopningsorganisation meddelade Internationella antidopningsorganisationen Wada att en förbjuden substans hittats, men att det handlade om kontaminering. Wada var inte övertygade om förklaringen men kunde inte hitta några bevis på motsatsen och gick aldrig vidare med fallet.

Enligt den amerikanska tidningen var det åtminstone tredje gången de senaste åren som Kina skyllt positiva dopningstest på kontaminerad mat.

I april avslöjade New York Times tillsammans med ARD och Daily Telegraph att 23 kinesiska simmare lämnade positiva dopningsprov i januari 2021 – sex månader inför OS i Tokyo.

ANNONS

Provsvaren innehöll spår av hjärtmedicinen trimetazidin (TMZ), samma substans som den ryska konståkaren Kamila Valieva åkte fast för i OS 2022.

Men mängderna var så små att den kinesiska antidopningsbyrån avskrev dopning och menade att de fått i sig substansen via kontaminerad mat.

ANNONS