Alliansloppet sätter punkt för Trollhättan Action week

Trollhättan Action Weeks största tävling – Alliansloppet, avgörs under lördagen. Men det är inte allt helgen har att bjuda på när det kommer till evenemanget som tagit över staden den senaste veckan.
Här är helgens hålltider.

|

Fredag: Sprint

Skideliten gör upp i en rafflande sprint. Med ett startfält fyllt av landslagsåkare och inbjudna toppatleter kommer inte bara tävlingen hålla hög nivå, utan även underhållningen.

Stafett har dessutom det perfekta upplägget för dramatiska sprutdueller.

Starten för sprinten, som körs i skate, sker på Hansenplatsen med första start klockan 14.05, med målgång 1,3 kilometer senare på toppen av Landbergsliden.

Så går sprinten till: Sprinten körs i tre omgångar – kval, semifinal och final.

Första omgången är individuell start. I från den individuella starten går de 30 snabbaste åkarna vidare till kval.

I kvalet väntar fem heat där sex åkare samtidigt i varje omgång. De två bästa åkarna från vardera heat är klara för semifinal, plus de två bästa åktiderna bland alla som kom tre eller fyra från kvalen. Sex åkare tar sig vidare till final.

Hur följer man loppet? Om man inte känner för att stå vid starten utan vill följa loppen under banan finns det två ställen att infinna sig på: Trollhättans kyrka eller stigningen vid Landbergsliden innan målgång.

Förra året segrade Linn Sömskar på damsidan och i herrarnas sprint blev det till slut Anton Persson som vann – efter videogranskning. Anton Persson kommer däremot inte kunna försvara sin titel, då han inte finns med i startlistan i år. Det kan däremot Linn Sömskar göra.

TTELA kommer finnas på plats under fredagen och sända live efter avgörandet, dessutom kommer allt från tävlingen gå att läsa om på ttela.se, eller i tidningen på lördag.

Lördag: Alliansloppet

Dagen D. Alliansloppet ska avgöras, folkfesten för motionären såväl som för eliten. 16, 32 eller 48 kilometer ska genomföras på rullskidor.

Starten sker på Oscarsbron och målgång vid Hansenplatsen.

Först ut är motionärerna, som i år har en senare starttid – klockan 09.30, där damer och herrar startar samtidigt vare sig man ska köra 48, 32 eller 16 kilometer.

TTELA sänder från starten och målgången för motionärerna.

Eliten har uppdelade startklasser där damerna är först ut klockan 14.30.

Herrarna startar klockan 15.03.

Förra året var det Emma Ribom som vann efter dramatik när Piteååkaren fick en protest inlämnad mot sig efter målgång. Vinner Ribom även i år blir hon den första åkaren att ta hem Alliansloppet tre år i rad.

På herrsidan var det Calle Halfvarsson som skidade över mållinjen först. Om svenskduon kan upprepa prestationen återstår att se. Om startfältet var starkt förra året är det desto större konkurrens i år och längdprofilerna haglar tätt. Flera längdlandslag kommer till Trollhättan, bland andra Sveriges och Frankrikes, samt en del långloppslag.

Vid sidan av alliansloppet håller även Trollhättans SOK och Skidskytteförbundet Syd i skidskyttetävling i Region Syd cup, vid Ålerbergsvägen.

Vem som vann och vad som hände under alliansloppet kommer du kunna läsa om på ttela.se, eller i måndagens tidning.

Söndag: Alliansloppet 15 kilometer

Trollhättan Action Week är kommen och tävlingsmässigt avslutas allt med 15 kilometer på rullskidor för eliten.

Starttid för herrarna är klockan 12.05 och 13.35 för damerna.

Förra året vann den tyska längdåkaren Katharina Henning med en minut till tvåan Moa Lundgren. I herrarnas 15 kilometerslopp var det svensken Max Novak som vann före norrmannen Morten Eide Pedersen.