Syrienuttalande stoppades i FN:s säkerhetsråd

Ryssland har stoppat ett uttalande i FN:s säkerhetsråd om situationen i sydvästra Syrien. Sverige arrangerade det extrainsatta mötet vars syfte var att sätta press på regimen och dess allierade att avbryta flyganfallen i regionen och släppa in humanitär hjälp.

ANNONS
|

Under mötet briefade företrädare för FN-organet Ocha, som samordnar humanitär hjälp, säkerhetsrådet om läget i det krigsdrabbade området.

- Situationen har förvärrats sedan vi bad om ett möte. Nu handlar det också om att hundratusentals människor befinner sig där flyganfallen sker och vid Jordaniens gräns som är stängd. De befinner sig i en slags fälla, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder (S) till TT.

Sverige stödjer FN:s flyktingkommissariat som vädjat till Jordanien om att tillfälligt öppna gränsen så att flyktingarna ska kunna komma bort från området.

ANNONS

- Vi måste ändå lyfta upp människors lidande och försöka undsätta dem, säger Annika Söder

Med mötet ville Sverige sätta press på Syrien och dess allierade att upphöra med striderna och släppa in hjälpkonvojer till de krigsdrabbade. Men Ryssland som deltar i striderna på regimens sida lade in sitt veto mot ett uttalande om behovet av humanitär hjälp i regionen.

Över 320000 människor har enligt UNHCR flytt sina hem i Daraaregionen i sydvästra Syrien på grund av regeringsarméns Rysslandsunderstödda offensiv som syftar till att driva bort rebeller.

TT
ANNONS