Lula nominerad till presidentval i Brasilien

Trots att han sitter i fängelse har Arbetarpartiet i Brasilien nominerat ex-presidenten Luiz Inácio "Lula" da Silva som kandidat till presidentvalet i oktober. Om han får ställa upp avgörs i domstol, men enligt lagen får ingen som fått sin dom fastställd i högre instans kandidera.

ANNONS
|

Omkring 2000 deltagare hade slutit upp på partikongressen i Sao Paolo på lördagen, en del iklädda Lula-masker och skanderande hans namn. Efter flera eldfängda tal av Lulas närmast allierade lästes ledarens ord upp – av en skådespelare.

"De vill slopa folkets rättighet att välja president. De vill skapa en demokrati utan folket. Vi har enormt ansvar framför oss", löd budskapet.

Leder opinionsmätningar

Trots att han avtjänar ett mycket omstritt tolvårigt fängelsestraff för korruption ligger den 72-årige Lula väldigt bra till i opinionsmätningar. Han har nästan dubbelt så stort stöd som övriga kandidater i den första omgången, och han skulle även vinna över vilken kandidat som helst i den andra omgången två veckor senare.

ANNONS

Frågan är dock om han verkligen kan väljas. En lag i Brasilien förbjuder personer med en dom fastställd i andra instans att kandidera till förtroendevalda poster. Så trots det nästan sektliknande stödet för ex-presidenten ägnades mycket av uppmärksamheten på kongressen åt vem som ska nomineras till vice president – någon som i slutändan kan få ersätta Lula i presidentvalet.

Splittrat parti

En av favoriterna är Sao Paolos tidigare borgmästare Fernando Haddad, en inflytelserik politiker. Men partiet verkar vara splittrat, där en del är oroade över varje åtgärd som tyder på att man ger upp det ursprungliga målet att på något sätt få Lula återinstallerad i presidentpalatset. Något tillkännagivande av en vice president-kandidat gjordes inte heller på partikongressen.

Två andra stora partier höll också sina kongresser på lördagen. I Brasilia nominerades miljöpolitikern Marina Silva av hennes parti Rede, och i samma stad nominerades den tidigare guvernören i Sao Paolo Geraldo Alckmin av mittenpartiet PSDB. En annan kandidat till presidentvalet är också den ultrakonservative Jair Bolsonaro.

TT-AFP

ANNONS