Gropbron ska få nya låsreglar för klaffarna. Det påverkar trafiken.
Gropbron ska få nya låsreglar för klaffarna. Det påverkar trafiken. Bild: Niklas Johansson

Trafikstörningar när delar ska bytas på Gropbron

Under två veckor kommer Vänersborgs mest trafikerade broar att renoveras samtidigt. Arbetet med Gropbron startar söndag 2 oktober, och under fem kvällar och nätter stängs bron av för all trafik. Bussar får köra en omväg.

ANNONS
|

Gropbron har snart 60 år på nacken och är hårt trafikerad (18 000 fordon per dygn).

– Låsreglarna för broklaffarna är uttjänta och ska bytas. Vi ska också byta så kallade negativa lager som klaffarna vilar på i nedfällt läge, berättar Johan Åkesson, enhetschef för gatuunderhållet i Vänersborgs kommun.

Renoveringen görs i samarbete med Sjöfartsverket, som gett klartecken för att arbetet utförs under veckorna 40 och 41.

Redan nu kan framkomligheten vara begränsad, men det egentliga arbetet startar på söndag kväll.

– Vissa moment måste utföras med klaffarna uppfällda. Därför stängs bron för all trafik – även gång- och cykeltrafik – under fem kvällar och nätter, säger Björn Magnusson, trafikingenjör i Vänersborgs kommun.

ANNONS

Bussar får ta omväg

Det handlar om kvällarna och nätterna mellan 2 och 5 oktober och mellan 10 och 12 oktober, mellan klockan 19.30 och 05.30.

– Vi uppmanar alla trafikanter att välja en annan väg, säger Johan Åkesson och Björn Magnusson.

Tre busslinjer påverkas, linje 61 och 65 mellan Vänersborg och Trollhättan och linje 64 mellan Vänersborgs centrum, Korseberg och Onsjö. Dessa bussar kommer att få köra en omväg runt Dalbobron, Öxnered, Trestad center och Båberg de kvällar som Gropbron stängs för trafik.

– Man får räkna med längre restider. Under fredagen kommer vi att gå ut med mer information på vår hemsida, i appen ToGo och på busshållplatser, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör i Västtrafik.

Flera hållplatser trafikeras inte under de aktuella kvällarna, exempelvis hållplatserna längs Edsvägen (se faktaruta).

Blåljusberedskap

Ambulans, räddningstjänst och polis ska kunna rycka ut på larm från Vänersborgs södra stadsdelar, vid behov med hjälp från Trollhättekollegorna.

En del av renoveringen ska utföras från en pråm på vattnet. För att störa fartygstrafiken så lite som möjligt utförs även detta arbete under nätterna.

– Förra vintern hade vi problem med Gropbron, reläer tolkade det som att bron var öppen och bommarna gick inte upp. När det här arbetet är klart bedömer vi att vi har en klaffbro som kommer att fungera i ur och skur, säger Johan Åkesson.

ANNONS

För några veckor sedan gick en omfattande renovering av Dalbobron i gång, som beräknas pågå i två år. Under tiden får trafiken samsas på två av de fyra körfälten.

Indragna hållplatser och nya vägar för bussarna

Följande gäller mellan klockan 19.30 och 05.30 de kvällar och nätter som Gropbron är stängd för trafik, alltså fem nätter mellan 2–5 oktober och 10–12 oktober.

Linje 61: Kör som vanligt från Vänersborg till hållplats Tenggrenstorp, sen vidare över Dalbobron till Trestad center och Båbergsbacken, där ordinarie tur startar. Sedan samma väg omvänt.

Indragna hållplatser är Gropbron läge B, Korseberg läge A/B, Smygen läge A/B, Brättegården läge A/B, Brätte ridskola läge A/B, Brättehaga läge A/B, Båbergs gård läge A/B, Plantskolan läge A/B och Båberg läge A/B.

Linje 64: Kör direkt över Dalbobron, vidare mot Trestad center och Båberg till Nabbensbergsvägen för att starta på ordinarie körväg. Samma väg omvänt.

Indragna hållplatser är Gropbron läge A/B, Brandstationen läge A/B och Vänerskolan läge A/B.

Linje 65: Kör direkt över Dalbobron, vidare mot Trestad center via Båberg, sedan till Överby för att starta ordinarie tur där.

Indragna hållplatser är Korseberg läge A/B, Gropbron läge A/B, Brandstationen läge A/B och Vänerskolan läge A/B.

Källa: Västtrafik.

Läs mer: Körfält stängs när Dalbobron ska renoveras

ANNONS