Nu har läsarnas julklappar nått ut

TTELA:s initiativ #görajulskillnadhär blev en succé – i år igen. 45 000 kronor och tusentals julklappar har nu lämnats över till lokala Röda Korset.
– Det gör skillnad för många människor. Verkligen! säger Marianne Barrljung.

ANNONS
|

En symbolisk check på 45 000 kronor överlämnades till Röda Korset i Vänersborg på tisdagen. Det är resultatet av de julhälsningar TTELA:s säljteam lyckats sälja, trots ett tufft år för många företag, där 500 kronor per hälsning går direkt till Röda Korsets verksamhet.

– Jättekul att få möjlighet att överlämna detta, dessutom till en god gärning på lokal nivå, säger Jasmine Smiljanic, säljchef på TTELA.

Många hål att fylla

– Vi är så tacksamma för det här samarbetet med TTELA och det ni gör för oss och för de asylsökande och våra vänner, säger Marianne Barrljung från Röda Korset när hon tar emot checken tillsammans med Thanaa Morshed.

ANNONS

Och det saknas förstås inte ändamål för det ekonomiska tillskottet. Antalet hemlösa i Vänersborg är stort nu och på Restad gård är ohälsan stor bland alla som fått vänta länge på besked. Just den här dagen kommer det 40 nya personer, som fått uppehållstillstånd, men som ryckts upp från sin tillvaro för att bo på Restad i väntan på kommunplacering.

Utöver pengarna från julhälsningarna har ett stort antal julklappar som skänkts av generösa läsare redan lämnats över till organisationen. Dessa har man nu gått igenom och sorterat.

– Många har inte fått ett paket innan, säger Marianne Barrljung och påpekar att de 2000 kronor i månaden som en vuxen på asylboendet får ska räcka till mat, transporter och allt annat.

”Ett fint förtroende”

– Det som är så häftigt och härligt är att vänersborgarna och Trollhätteborna litar på er, lokala Röda Korset, och på oss från TTELA. Det är ett fint förtroende, säger Cecilia Frisk, TTELA:s chefredaktör.

De julklappar som Röda Korset inte själva delar ut till barnen på Restad gård har de gett vidare till organisationer som Hjälpande händer, olika kyrkor och kvinnojourer. Verdandi tog emot en del klappar från insamlingen i fjol, men i år har de samlat in julklappar själva.

ANNONS

– Jag vill tacka från alla de 700 personer som bor på Restad gård. 200 barn kommer att bli glada i morgon, säger Thanaa Morshed.

Tålmodig väntan

På onsdagen var det så dags för julklappsutlämning och dans kring granen på Restad gård. Det är inte helt lätt att hänga med i de svenska sångarna med tillhörande rörelser, men Röda Korsets volontärer är duktiga på att få med sig barnen i dansen. Erik Bondesson, på dragspel och sång, har rutin på det här och radar upp den ena klassikern efter den andra.

Även julklappsutdelningen får ske utomhus. Klapparna, som är uppdelade i bärkassar tydligt märkta med vilken åldersgrupp de passar för, lyfts ut genom fönstren och fördelas ut till barnen som med ett imponerande tålamod väntar på sin tur. Själva öppnandet sker på de egna rummen i lugn och ro, antingen samma dag eller på julafton.

För de vuxna väntar framåt kvällen korvgrillning, dans kring granen, musik och kaffe från Fogarollis kaffevagn.

– Alla gillar att dansa så det blir säkert lite annan dans med och arabisk musik, säger Marianne Barrljung.

ANNONS