Martin Ådahl (C) besökte Nuntorp – läget för biogasen är ”kris och katastrof”

Den tuffa situationen för landets biogasproducenter fortsätter. Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, besökte Brålanda för att träffa berörda och lokala politiker på Nuntorp för att diskutera biogasens framtid – och passade på att rikta hård kritik mot regeringen.
– Läget är kris och katastrof, säger Martin Ådahl (C).

ANNONS
|

Som TTELA tidigare har rapporterat om beslutade EU-domstolen tidigare i våras att ogiltigförklara beslutet att biogas i Sverige skulle skattebefrias. Årligen har Skatteverket beviljat avdrag eller återbetalning till cirka 700 företag för drygt 1,5 miljarder kronor. Företagen riskerar nu också att bli återbetalningsskyldiga för de senaste två årens subventioner.

En av dem som drabbats är lantbrukaren Per-Olof Hilmér, delägare i Biogas Brålanda, som tidigare berättat för TTELA att skattebeskedet ryckt undan benen på många i branschen.

– Vi klarar inte att ställa om så snabbt, sa Per-Olof Hilmér då.

På Nuntorp Gård samlades nu berörda lantbrukare och centerpolitiker från Färgelanda, Åmål, Vänersborg och Mellerud för att diskutera biogasens situation. Tobias Bernhardsson (C), före detta kommunalråd i Färgelanda, menar att de svenska regeringarnas stöd till biogas går långt bakåt i tiden.

ANNONS

– Det har funnits skattesubventioner sedan 1995, givetvis med några luckor, men det är så det har sett ut. Nu hänger hela branschen i ett snöre och vet inte vad som händer.

”Kris och katastrof”

Även Martin Ådahl (C) kritiserar den nuvarande regeringens agerande och menar att branschen svävar i stor osäkerhet.

– Läget är kris och katastrof. Samtidigt händer det helt i onödan på grund av den nuvarande regeringen, säger Martin Ådahl (C) och fortsätter:

– De lantbrukare som satsat på biogas bestraffas nu för det. Man har blivit lovad skattefrihet i många år framöver, men det är borta nu. Många producenter funderar på att sluta, samtidigt som åkerier flaggar för att det inte är ekonomiskt hållbart längre att köra på biogas med de höjda priserna. Det sorgliga är att detta förmodligen kommer göra långsiktig skada. Vi är genuint oroliga för framtiden, säger han.

Martin Ådahl och de lokala centerpolitikerna lyfter i stället fram biogasens potential i Västra Götalandsregionen. Bland annat byggs det en ny biogasanläggning i Götene, och på sikt menar centerpolitikerna att produktionen i regionen kan fördubblas jämfört med idag.

– Här finns en bygd som verkligen satsar, säger Martin Ådahl (C) och fortsätter:

– Västra Götaland kan bli en regional stormakt. Här visar man vad resten av Sverige också kan göra. Biogasen kan ersätta fossila bränslen, det är en stor möjlighet för klimatomställningen. Men då kan man inte skjuta sig i foten som regeringen har gjort. Detta är ett akutläge och man måste ge besked, säger han.

ANNONS

Lokala politiker tror på biogasens framtid

Även på kommunnivå satsas det på biogas. I Färgelanda beslutade det politiska styret att börjat leasa 16 biogasbilar – trots att det i dagsläget inte finns något tankställe för biogas i kommunen.

– Det gäller att politikerna vågar att tro på biogas. När kommunen väl börjar satsa och visa vägen, så kommer privata företag och privatpersoner att följa efter, säger Tobias Bernhardsson (C).

Även i Vänersborg tror centerpolitikerna på biogasens potential.

– Vi släpper inte biogasen i Vänersborgs kommun. Detta handlar om att ta vara på våra resurser på ett vettigt sätt. I och med kriget i Ukraina ser vi också värdet att kunna producera på hemmaplan. Med biogas kan man producera ett stabilt jämnt flöde året runt, säger Bo Carlsson (C).

Martin Ådahl (C) menar att prishöjningarna på biogas får långtgående konsekvenser.

– Prischocken på biogas påverkar alltifrån åkerier till skolbussar och privata biogasbilägare. Det blir svårare för konsumenten att välja gröna transporter. Biogas är en stor, tyvärr bortglömd, pusselbit i klimatomställningen som påverkar oss alla. Alla borde vara oroliga, säger han.

LÄS MER:Biogasbondens känga till regeringen: ”Alla drabbas”

ANNONS