Lastbil har kört ner i vattnet i centrala Vänersborg

En lastbil körde ner i kanalen vid Fisketorget i Vänersborg vid 11-tiden på fredagen. Föraren till lastbilen satt fast under ytan i 5 minuter innan han lyckades ta sig ut.
– Han ska ha hamnat i någon form av luftbubbla, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

ANNONS
|

Det var strax efter klockan 11 på fredagsförmiddagen som räddningstjänst och ambulans kom fram till den gamla hamnkanalen.

– Vi har en lastbil som har hamnat i kanalen, en person ska ha tagit sig upp, säger Patrick Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

När blåljuspersonal kom till platsen låg lastbilen helt under vatten och föraren var alltså uppe på land.

Se TTELA:s livesändning från platsen:

Hamnade i luftficka

Enligt uppgift av vittnen var mannen under vattnet i fem minuter. När föraren av lastbilen kom upp var han vaken och talbar, men chockad.

– Han ska ha hamnat i någon form av luftbubbla. Man kan ju tänka sig var som far i huvudet om man sitter där nere och inte kommer ut, säger polisen presstalesperson Christer Fuxborg.

ANNONS

Troligtvis kunde föraren inte öppna dörren till lastbilen innan lufttrycket stabiliserats i hytten på lastbilen.

Kollade på GPS:en

Enligt ett vittne som kontaktat TTELA ska lastbilen, som var lastat med byggmaterial, kört vingligt ända från Dollarstore, innan den utan att bromsa körde ner i vattnet. Någonting som polisen inte till 100 procent kan bekräfta.

– Föraren säger själv att han tittat på sin GPS, för att se vart han skulle, när han råkar slå till något och tappar herraväldet över lastbilen, säger Christer Fuxborg.

Lastbilen ska då kört på fler belysningsstolpar och ett elskåp på vägen ner mot kanalen.

Läckage och bärgning

Länsar lades ut runt lastbilen för att förhindra ett eventuellt dieselläckage. Lastbilen som väger omkring 16 ton innehåller uppemot 300 liter bränsle men ska inte läcka något. Men när den ska bärgas finns en risk att någonting ska läcka ut i vattnet.

Vid 13 tiden fanns dykare på plats för att kontrollera fordonet.

– I bästa fall är arbetet klart idag, i värsta fall kan det pågå längre, säger Johan Bäckström vid Närf.

Räddningstjänsten inväntar tungbärgare som väntas komma fram vid 15.30-tiden.Tillsammans med dykare ska de försöka lyfta upp lastbilen. Samtidigt behöver de se efter så att kajen håller tyngden från tungbärgaren och lastbilen tillsammans.

ANNONS

Lasten ska inte ha innehållit någon annan miljöfarlig last än frigolit enligt polisen.

Föraren fördes till Näl för kontroll, men ska inte vara allvarligt skadad.

Olyckan utreds som vårdslöshet i trafik.

ANNONS