Vänersborgs kommun har betalat för belysning som inte tillhör kommunen.
Vänersborgs kommun har betalat för belysning som inte tillhör kommunen.

Kommunen släcker 500 lyktstolpar

Under många år har Vänersborg betalat för lyktstolpar på vägar som inte kommunen har väghållningsansvar för. – Hur detta har 
kunnat fortgå vet jag inte, säger Christer Thobiasson (M), ord­förande i samhällsbyggnadsnämnden. Men nu är det slut med det.

ANNONS
|

I dag har kommunen ungefär 7 300 belysningspunkter, alltså lyktstolpar, och cirka 500 av dem ligger utanför kommunen väghållningsansvar. De står vid Trafikverkets vägar eller vid enskilda vägar.

Drift- och underhållskostnaderna för de 500 stolparna är ungefär 300 000 kronor om året. Och de utgifterna ska kommunen nu göra sig av med.

Ärendet var uppe på sammanträdet som samhällsbyggnadsnämnden hade på torsdagen.

– Förvaltningen har fått i uppgift att släcka dem, säger Christer Thobiasson.

Kvar sedan gammalt

Marianne Blom, trafik­ingenjör på kommunen, har jobbat med frågan.

– Våra skattepengar ska inte gå till att betala vägbelysning på vägar som vi inte är väghållare på. Vi tittar över våra kostnader och måste se vad pengarna går till, säger hon.

ANNONS

Orsaken till att kommunen betalar för belysning utanför sitt ansvar går att spåra till den tiden då det som i dag är Vänersborg bestod av fler småkommuner. Då fanns det statliga bidrag till belysningen.

– Det var länge sedan vi hade sådana bidrag, säger Marianne Blom.

Det är inte bara i Vänersborg de här problemen finns.

– Det här är rätt vanligt. För några år sedan togs ett liknande beslut i Uddevalla.

Vill inte ta över

Enligt Christer Thobiasson kommer den aktuella ­belysning som står längs Trafikverkets allmänna vägar att släckas. Trafik­verket vill inte ta över anläggningarna eftersom det enligt deras kriterier inte måste vara belysning längs de vägarna.

När det gäller de lykt­stolpar som står vid till exempel enskilda vägar och vid kyrkor ska man höra sig för om det finns intresse för att driva dem.

Men om det inte finns något intresse så släcks också de lamporna och anläggningarna tas bort.

Berörda vägar

De vägar det handlar om finns runt om i hela kommunen.

Bland annat rör det sig om Stenhammarsvägen, Rostocksvägen och Färgelandavägen i Brålanda, Frändefors skola och Snixåsvägen i Frändefors, länsväg 2050 mot Lilleskog, länsväg 2047 mot Västra Tunhem, norra infarten till Vänersborg och på Vänersnäs.

ANNONS

Till det kommer Västra Tunhems, Brålanda, Gestads och Timmerviks kyrka.

ANNONS