Influencern Kammi om Pro-Ana på sociala medier

Folk rasar på sociala medier och menar att influencers sprider vansinniga kroppsideal, och att det pågår en tävling om vem som är smalast och väger minst.
– Det här är fel på alla möjliga sätt. Att det här har blivit en ”trend” är inte bara sjukt och förfärligt, det är också farligt, säger vänersborgaren och influencern Kammi Rosenskjold.

ANNONS
|

Det välkända Instagramkontot Bloggbevakning fick under förra veckan folk att bli rasande. Bloggbevakning delade bilder som influencers, med hundratusentals följare, har lagt ut. Dessa bilder har skapat debatten ”Pro-Ana”, som betyder att anorexia är en livsstil och inte ett sjukdomstillstånd.

Vänersborgaren Kammi Rosenskjold arbetar som influencer. Hon tycker att det här är helt galet.

– De kan ju inte hjälpa hur de ser ut. Men när man anstränger sig för att dra in magen, anstränger sig för att skelettet ska synas så mycket som möjligt, nyckelbenen ska sticka upp och allt därtill, då blir det helt sjukt, säger hon.

ANNONS

Det blir en tävling

På bilderna som influencers har lagt upp är ryggraderna inzoomad där varje kota framträder, insugna magar, skarpa nyckelben, vassa höftben, listan kan göras lång. Många i debatten har uttryckt att det känns som en tävling om vem har minst fett på kroppen.

– Alltså, det är helt galet att man ska tävla i det. Alla kroppar ser ju olika ut så det blir liksom en omöjlig och en helt absurd ”tävling”, säger hon.

Den smalaste vinkeln

Kammi Rosenskjold beskriver sig själv som liten och smal, vilket hon också har fått kommentarer om.

– Jag har också fått höra att jag är ”Pro-Ana”. Men jag skulle aldrig ta en bild där jag ser smalare ut, eller anstränga mig för att mitt skelett ska synas, vilket tyvärr många andra gör just nu, säger hon.

Även Sveriges störta Podcast ”Ursäkta” med Johanna Nordström och Edvin Törnblom diskuterade ämnet i deras senaste avsnitt, som även heter ”Pro-Ana content”. De håller med Kammi Rosenskjold om att influencers anstränger sig att se smalare ut.

”Jag har svårt att tro att en person ser ut så där när man står rakt, eller när man sitter normalt. Alltså de har ju gjort till sig”, säger Johanna Nordström i podden.

ANNONS

Alla har ett ansvar

Samtidigt som influencers nu möts av hård kritik blir de också bemötta med hyllande kommenterar om deras kroppar.

– Det blir också så himla fel när folk kommenterar till exempel ”fin” eftersom det spär på idealet i och med att man får bekräftelse. Och det är oftast den bekräftelsen man söker vilket blir otroligt problematiskt och fel, säger Kammi Rosenskjold.

Ena sidan av debatten menar att influencers ska få lägga ut vad de vill, då det är deras plattform. Medan andra sidan menar att ett kändisskap också innebär ett visst ansvar.

– Alla har olika typ av ansvar. Influencers behöver tänka på vad de lägger ut och vilka budskap och ideal de sprider. Jag tar mitt ansvar genom att mina bilder är naturliga. Men att sitta ned, luta sig framåt och sedan zooma in på ryggraden så att varje knota syns gör mig upprörd, säger hon.

Vem är ”Pro-Ana”?

Men varje person har också ett ansvar över sina egna val. Valet att följa eller att inte följa.

– Om man blir negativt påverkad av de man följer så ska man inte följa dem, och det är ens eget ansvar, säger Kammi Rosenskjold.

Men hon är också medveten om att det är många unga personer som inte förstår problemet och tror att så som influencers ser ut, så ska alla se ut. Det finns inte heller någon regelbok som talar om vilken vikt eller fettprocent som avgör om en person är ”Pro-ana”.

ANNONS

– Jag kan ta en bild på stranden, och det är Pro-Ana. Vem drar egentligen gränsen?, säger Kammi Rosenskjold.

ANNONS