Bettina lever vanlife i sin skåpbil – på fem kvadrat

Det började med att hon ville ha en bil där hennes vindsurfingbrädor skulle få plats. Idag bor Bettina Axelsson i en skåpbil åtta månader om året. Hon är en av många som hakat på trenden som blivit allt större senaste åren: fricamping.
– Det är primitivt men flexibelt, säger hon.

ANNONS
LocationSanden, Vänersborg|
|

Över Sanden i Vänersborg brer det regntunga molntäcket ut sig denna typiskt svenska sommardag. Den vita Citroën Jumpern som står på parkeringen befinner sig vanligtvis i ett annat klimat – de senaste två åren har nämligen Bettina Axelsson tillbringat varje vår och sommar i Spanien. Nu är hon hemma i Vänersborg över sommaren.

– Att ha en van skiljer sig mycket från husbilslivet, det är mer primitivt men flexibelt, säger hon.

Sommaren 2022 ägnade hon sex veckor åt att bygga om den nyinköpta hantverkarbilen till ett hem. Anledningen var att hon skulle börja studera på distans och ville åka ner till sambon Fredrik som jobbar i Spanien.

ANNONS

Skillnaden mellan fricamping och camping

Bettina lever ett så kallat ”vanlife” och fricampar med sin egenbyggda van, vilket har blivit alltmer populärt de senaste åren. Fricamping innebär att man parkerar på en lämplig plats enligt reglerna och sover där.

Friheten att kunna parkera var man vill för natten, i stället för att lägga tid och pengar på att hitta en vanlig campingplats, lockar många. De flesta fricampar med van eller husbil.

– Jag brukar enbart stå på olika parkeringar och aldrig ute i skogen eller på någon skogsstig. Om jag står på en parkering och är diskret funkar det nästan överallt.

Så fort man tar fram utemöbler eller fäller ut markis räknas det som vanlig camping, vilket till skillnad från fricamping ofta är reglerat eller helt förbjudet att göra var man vill.

– Egentligen är fricamping fel ord, man borde kalla det för friparkering. Man får ju inte slå sig ner var som helst.

Tips för att börja fricampa

Hon känner sig sällan otrygg även om hon ofta sover själv i bilen. Det mest dramatiska hon varit med om var ett inbrott i bilen, och då var hon inte hemma.

– Jag gör saker för att känna mig trygg. Jag skulle aldrig få för mig att ställa mig på ett ensligt ställe, utan någon eller några andra i närheten. Det gäller att tänka sig för och inte utmana ödet.

ANNONS

Till den som vill börja fricampa har Bettina flera tips. Dels att plocka iordning innan man lägger sig, så att ingenting ligger löst i bilen.

– Ställ dig också i färdriktningen, så ifall du hör något konstigt ljud eller hör någon som befinner sig utanför bilen kan du snabbt köra därifrån om du vill.

Hon rekommenderar att testa fricampinglivet innan man köper sig ett eget fordon. Det kan man göra genom att åka ut med sin personbil, eller att hyra en husbil. Om man skulle köpa en skåpbil som man ska bygga om själv, tycker hon inte att man måste lägga massor av pengar på inredningen.

– En del bygger om den till en instagrambil med dyr inredning men jag prioriterade själva bilen. Det dyraste i min bil är elsystemet, annars är det lite plywoodskivor och ikeamöbler.

"Saknar ingenting”

Bilen är byggd för att ha plats för Bettinas stora hobby – vindsurfingen. Eftersom hon byggde inredningen i bilen själv kunde hon anpassa så att det fanns mycket plats för hennes brädor och redskap. Hon öppnar upp bakdörrarna och visar upp det hon kallar sitt ”vindsurfinggarage”.

– Det måste vara ordning och reda, var sak har sin plats, och en grej ska helst kunna användas till flera saker.

ANNONS

Det får vi bevis på när hon öppnar sidodörren på bilen och visar upp det lilla utrymmet hon bor på, cirka fem kvadratmeter. Den portabla toastolen och den blå pallen i vilken hon förvarar vatten får båda fungera som sittplatser inne på den trånga golvytan.

– Jag har bott på hästgård, i villa, och nu i en etta, men när man bor så här inser man att man inte saknar någonting där hemma. Det är en skön känsla att inte behöva ha så många saker.

Här finns även säng, gasolplatta, köksskåp och kylbox. På taket sitter en solcell som försörjer henne med el – det var viktigt eftersom hon har eget företag och jobbar på distans. Vanligtvis sitter hon i sängen och jobbar med laptopen i knäet. Hon hoppar demonstrativt upp och visar oss.

– Det allra bästa är om man är på någon fin plats och kan öppna bakdörrarna så att man får utsikt. Då kan man ta en drömmig instagrambild också, säger hon och skrattar. Hon fortsätter:

– Hälften av alla bilder på instagram från vanlifers är på utsikten.

ANNONS