Tv-legendaren Ingvar Oldsberg föddes i Mölnlycke strax utanför Göteborg 1945. I torsdags avled han, 76 år gammal.
Tv-legendaren Ingvar Oldsberg föddes i Mölnlycke strax utanför Göteborg 1945. I torsdags avled han, 76 år gammal. Bild: ADAM IHSE / TT

Bert Karlsson minns Ingvar Oldsberg

I veckan gick Ingvar Oldsberg bort. Bert Karlsson hade under åren mycket kontakt med mannen som var en av Sveriges populäraste tv-personligheter någonsin.
– Han är en legendar, säger entreprenören från Skara.

ANNONS
|

Ingvar Oldsberg avled på torsdagen efter en kort tids akut sjukdom. Journalisten och programledaren föddes 1945 i Mölnlycke och blev en av Sveriges mest folkkära tv-personligheter genom tiderna.

En person som hade mycket kontakt med honom var Bert Karlsson, känd entreprenör från Skara och vd för Ursand camping i Vänersborg. Han beklagar profilens bortgång.

– Tragiskt. Det är tråkigt när legendarerna går bort. Det är en person som inte går att ersätta.

Ingvar Oldsberg började sin karriär som sportjournalist och sportkommentator. Han gick över till att leda olika underhållningsprogram, främst för SVT. Bland programmen kan nämnas Oss skojare emellan och Oldsberg – för närvarande. Han höll också i två riktiga tungviktare inom svensk tv: Tipsextra och På spåret.

ANNONS

Vad har Ingvar Oldsberg betytt för tv i Sverige?

– Det var ju han som startade På spåret, bland de bästa tv-program som finns. Han var inte bara programledare där. Den där kombinationen av sport och underhållning, det var bara han och Hyland som gjorde det. Han var den nye Hyland, säger Bert Karlsson.

Bert Kalrsson, vd för Ursands camping i Vänersborg, träffade Ingvar Oldsberg många gånger under åren.
Bert Kalrsson, vd för Ursands camping i Vänersborg, träffade Ingvar Oldsberg många gånger under åren. Bild: Aron Engman

Och det var ofta i samband med olika tv-program de två möttes.

– Jag var med i hans program i bland. Jag minns inte exakt vilka, jag har varit med i så många. Och jag har spelat med i hans tv-lag. Det var en annan i det laget som dog nyss, Ronnie Hellström, säger Bert Karlsson.

Från 2014 till 2017 ledde Ingvar Oldsberg Bingolotto. I samband med det spelades jullåten Hårda paket med kören Gubbröran in. Kören bestod av ett dussin kändisar. Bland dem fanns, förutom Oldsberg, Bert Karlsson, Ralf Edström och Jan Rippe. För den som är intresserad av att lyssna och titta på spektaklet finns det bevarat för eftervärlden på Youtube.

Möjligen är Bert Karlsson även lite ansvarig för ett annat av Ingvar Oldsbergs musikaliska äventyr. Trots att han inte kunde sjunga spelade han 1982, med glimten i ögat, in skivan Ingvar Oldsberg live at Palladium. Det handlade om klassiska låtar av bland andra Frank Sinatra och Dean Martin.

ANNONS

I en intervju med Svenska Dagbladet sa han många år senare:

”Jag tror det var Bert Karlsson som tyckte att jag borde göra en skiva. Jag köpte upp alla exemplar själv för att den inte skulle spridas. Tyvärr kommer jag aldrig rätt in i låtarna. Men mellansnacket är bra.”

Som göteborgare verkade Ingvar Oldsberg mycket i västra delen av Sverige. Under många år arrangerade han en tennisturnering i Henån på Orust där han hade ett hus.

– Jag var med och tävlade där, säger Bert Karlsson.

Mellan 2005 och 2010 ägde Ingvar Oldsberg herrgården Baldersnäs vid Laxsjön utanför Långed i Dalsland. I samband med det sökte han en affärspartner.

– Han ville att jag skulle vara med i Baldersnäs, säger Bert Karlsson.

Men den affären blev det aldrig något av.

Under senare delen av hans liv var Ingvar Oldsbergs hälsa inte den bästa.

– Han hade en dålig rygg, säger Bert Karlsson.

Hur var han som person?

– Han var helt underbar. Jag pratade med honom för bara tre veckor sedan. Jag ringde honom då och då.

ANNONS