Hårda vindar höll på att sänka båt

Fredagens hårda vindar ställde till det för båtarna i hamnen. En av båtarna vid Sunningen höll på att sjunka efter att den börjat ta in vatten.

ANNONS
|

Bohusracet drog i gång på fredagsmorgonen, där 150 seglarbåtar väntadesdelta. Inför tävlingen hadeseglarna varit oroliga för dagens vindar. Men de kunde komma till start som planerat.

Däremot var det tuffare för de mindre båtarna som låg till vidhamnen. Peter Wallberg på JP Lyft AB berättar för Bohusläningen att de var tvungna att åka på ettsjöassistans uppdrag vid Sunningen på fredagsförmiddagen.

– Det var en av båtarna som börjadeta invatten när vindarna blåste på. Vi åkte ut och började pumpa ur den. Hade vi kommit fem minuter senare hade den sjunkit, säger han.

Strax innan tolv var dock läget under kontroll. Men under hela dagen hade Sjöräddningssällskapet mycket att göra på grund av de hårda vindarna och eftersom det var många båtar i Ljungskileviken. Enligt Peter Sandersnäs, stationsansvarig för Sjöräddningssällskapet i Stenungsund, var det dock inga allvarliga händelser. Men han uppmanade ändå folk till att se över sina båtar.

ANNONS

Något lugnande besked inför dagen kundeKristoffer Molarin, meteorolog vid vädertjänsten Foreca, inte geför de som tänkt bege sig ut för att kolla på seglarfesten.

– Det kommer blåsa på under hela dagen med vindbyar på mellan 17 och 18 m/s. Måttliga och friska vindar från nord ost är något som man kan vänta längs kusten, säger han.

Läs mer:Här ser du båtarna bäst

Men att det skulle blåsa upp till storm de närmaste timmarna tror han dock inte.

– Vinden kommer snarare att avta mot kvällen. Vädret blir varierande molnigt och till kvällen väntas det bli mulet men uppehåll, säger han.

Precis som på fredagen kommer helgen att starta med varierande molnighet. Enligt Kristoffer Molarin blir det tidvis sol och moln under stora delar av dagen, med svaga till måttliga vindar. Temperaturen kommer ligga på mellan 20 och 21 grader.

Söndagen väntas däremot bli finare.

– Då kan det bli en bra sommardag med mycket sol hela dagen.

ANNONS