Stadsmissionen öppnar matbutik – ska sälja svinn

En ny matbutik ska öppna i Trollhättan under årets slut. Men varorna kommer variera från dag till dag – och ska bara kosta en tredjedel av normalpriset.
– Matmissionen, som butiken kommer heta, tillhör ett etablerat koncept och en kedja för sociala matbutiker i Sverige som skapats av Stadsmissionen, berättar Elisabeth Andréas, enhetschef för matcentral och service på Göteborgs stadsmission.

ANNONS
|

Trollhättan ska få en ny matbutik och det är Göteborgs stadsmission som står bakom den. Den kommer att ligga på Verkmästarevägen i Håjum, ett stenkast från Willys.

Men den här butiken är inte som andra. Varorna på hyllorna kommer att utgöras av andras svinn och priserna kommer vara extra låga. Vem som helst får inte heller handla där.

– Vi kommer sälja produkterna till medlemmar som lever med ekonomiska svårigheter. Det kan till exempel vara människor som har försörjningsstöd, låg pension eller sjukpenning, säger Elisabeth Andréas, enhetschef för matcentral och service på Göteborgs stadsmission.

För att vara medlem måste man ha en inkomst på max 13 274 kronor efter skatt.

ANNONS

Bygger på skänkt svinn

Butiken kommer att heta Matmissionen och blir den tolfte i konceptet. Det bygger på att lager, grossister, producenter och matbutiker vill skänka sitt överskott och svinn till Stadsmissionen.

– Vi vill tillsammans med dagligvaruhandeln hjälpa till att fylla butiken så att vi har varor att sälja. Så ena dagen kan det vara fullt på alla hyllor och andra dagen lite glesare, säger Elisabeth Andréas.

Men innan Stadsmissionen raggat tillräckligt med samarbetspartners i området får andra regioner backa upp i Trollhättan.

I de redan befintliga butikerna utgörs sortimentet av alla kategorier, från hygien och skafferivaror till mejerivaror och frukt och grönt.

Ska stärka egenmakten

Som utgångspunkt ska priserna i deras Matmissionen-butiker vara en tredjedel av vad en produkt kostar i en vanligt lågprisbutik. Så kostar en mjölk 12 kronor i en vanlig matbutik kostar den 4 kronor i Stadsmissionens butik.

– Vi på stadsmissionen tror på att egenmakt kan stärkas av att både få välja sin egen mat och betala för maten. Vi vill bidra till att människor med ekonomiska begränsningar får göra precis det.

Arbetet med att göra i ordning butiken är i full gång.

– Vårt mål är att öppna innan årets slut, gärna innan jul, säger Elisabeth Andréas.

ANNONS