Sista hyresgästerna på Lasarettsvägen kan kastas ut

Många har flyttat på grund av kaoset i Swedenborg center i Trollhättan, men några av Svea Apartments före detta hyresgäster bor kvar.
Nu kan de få förstahandskontrakt med Castellum – eller så tvingas de flytta på måndag.
– Jag ropar inte hej förrän jag har skrivit på kontraktet, säger hyresgästen Kristoffer Larsson.

ANNONS
|

Detta har hänt

Hyresgästerna på Lasarettsvägen 9 fick den 5 juni ett brev med information om att deras kontrakt var uppsagda med omedelbar verkan på grund av att deras hyresvärd Sweden Svea Apartment hade gått in i rekonstruktion.

Sweden Svea Apartment har blockhyrt bostäder av fastighetsbolaget Castellum. Bostäderna har Svea därefter hyrt ut i andra hand till privatpersoner. Enligt Hyresgästföreningen liknar det bulvanverksamhet.

Sweden Svea Apartment har i och med rekonstruktionen sagt upp sitt hyresavtal med Castellum vilket resulterade i att alla deras hyresgäster förlorade sina kontrakt.

Castellum ansåg att Svea Apartment inte hade avslutat sitt avtal på ett korrekt sätt och att Svea borde ses som hyresvärd fortsatt.

Hyresgästerna kontaktades av Urban Rights. De hade ett möte och några hyresgäster företräds nu av dem.

Många hyresgäster har flyttat ut – varav flera till lägenheter som Eidar erbjöd dem. Men alla hyresgäster blev inte godkända av det kommunala bostadsbolaget. En av dem var Kristoffer Larsson.

Castellum har nu sagt upp sina avtal med Svea. De hyresgäster som bor kvar kommer att få förstahandskontrakt med Castellum, om de blir godkända. Annars måste de flytta ut senast den 30 september.

Den 5 juni i år fick nära 100 hyresgäster på Lasarettsvägen 9 i Trollhättan ett oönskat brev. Deras hyresvärd Sweden Svea Apartment, som blockhyrt lägenheter av Castellum som de i sin tur hyrde ut till de boende i andra hand, var i rekonstruktion.

”Ditt hyresavtal med Sweden Svea Apartment är härmed uppsagt med omedelbar verkan”, stod det i brevet som landade i 83 brevlådor.

Efter det har många hyresgäster flyttat ut. Flera av dem fick nya kontrakt med det kommunala bostadsbolaget Eidar.

Men några har bott kvar då de inte har blivit godkända av någon annan hyresvärd. En av dem är Kristoffer Larsson, som TTELA har följt. På grund av sina skulder fick han inget kontrakt med Eidar. Då funderade han på att byta stad.

ANNONS

– Men jag har ju barnen här, så det hade ju inte blivit bra, sade han då.

Nya beskedet – hyresgäster kan kastas ut på måndag

Nu har de som bor kvar i huset fått ett nytt brev, från fastighetsägaren Castellum. De hyresgäster som kan visa att de bor kvar och har skött sina hyresbetalningar och i övrigt har skött sig kommer att lämplighetsprövas.

Visar de sig vara lämpliga kan de få ett förstahandskontrakt med Castellum. Annars måste de flytta ut på måndag – sex dagar efter att de fick brevet.

Brevet från Castellum till Sweden Svea Apartments tidigare hyresgäster i Trollhättan.
Brevet från Castellum till de kvarvarande hyresgästerna. Bild: Privat

Flera av hyresgästerna har inte betalat sin hyra, men de har satt ned pengar hos Länsstyrelsen. Pengarna kontrolleras av Länsstyrelsen fram till dess att det blir klart vem som har rätt till dem.

– Vi har rått de vi företräder att göra det, eftersom det har varit oklart vem hyran ska gå till. Har man gjort det har man fullgjort sina skyldigheter, säger Adam Wais på Urban Rights, som hjälper några av hyresgästerna.

Urban Rights har varit i kontakt med Castellum efter att det nya brevet kom. Adam Wais vet inte exakt vad som kommer att hända framåt.

– Vi måste avvakta just nu. Det bästa hade ju vart om de kan få förstahandskontrakt, säger han.

ANNONS

Kan lösa sig för Kristoffer

Kristoffer Larsson har varken betalat sin hyra eller satt ned pengar hos Länsstyrelsen sedan hans kontrakt med Svea sades upp i juni. Eftersom kontraktet var uppsagt fick han inte längre något bistånd till hyra av kommunen.

Trots det verkar det som att det kan lösa sig för Kristoffer Larsson.

– Jag har förklarat läget för Castellum och det verkar som att det kan gå. Vi ska ha ett möte. Men jag ropar inte hej förrän jag har skrivit på kontraktet, säger han.

Om det blir så hoppas han att det räcker för att han ska få bidrag på nytt, annars blir det svårt för honom att betala hyran.

Castellum vet inte om alla får bo kvar

TTELA tar kontakt med Lena Stridsberg Nilsson som är marknadsansvarig för region Väst hos Castellum.

Hon har inga uppgifter om hur många hyresgäster som i dagsläget bor kvar i huset, men säger att de har varit i kontakt med alla utom en. Anledningen är att Castellum inte fått ta del av hyresavtalen mellan Svea och hyresgästerna.

– Vi har individuella samtal med alla hyresgäster för att se hur deras avtal ser ut, säger Lena Stridsberg Nilsson

Från och med den 1 oktober när Castellum blir hyresvärd – för de hyresgäster som blir godkända för ett nytt hyresavtal. Om alla kommer att få bo kvar vet de inte än.

ANNONS

Flera av hyresgästerna har skickat pengarna till Länsstyrelsen, och det ska räknas som att de har skött sina hyresbetalningar enligt Lena Stridsberg Nilsson.

– Jag kan inte tänka mig något annat. Vi tar emot hyran från den 1 oktober.

Kristoffer Larsson är en av Svea Apartments uppsagda hyresgäster. Nu kan ha få kotrakt med Castellum.
Kristoffer Larsson tror att han har en chans att få ett förstahandskontrakt med Castellum, men vågar inte ta ut något i förskott. Bild: Heino Ollin

I dagsläget har inte Lena Stridsberg Nilsson någon information om och i så fall hur de ska gå vidare med att Svea inte skött sina åtaganden gentemot Castellum.

– Vi har sagt upp avtalen med Svea eftersom vi inte kom framåt i dialogen. Jag vet inte om det blir en stämning mot dem senare.

Castellum kommer inte längre att ha någon blockuthyrning när de nu tar över förvaltningen av hela fastigheten.

– Vi kommer att sköta allt så det blir tryggt för hyresgästerna. Jag har ingen information om att det skulle bli något annat i huset.

Uppgifterna om att en vaktmästare ska ha gått runt och sagt åt hyresgästerna att betala sin hyra är nya för Lena Stridsberg Nilsson.

Svea har försökt driva in pengar

Enligt både Urban Rights och Kristoffer Larsson har hyresgästerna fått betalningspåminnelser under sommaren från ett faktureringsbolag som jobbar på uppdrag av Svea.

– Jag har fått tre eller fyra påminnelser, säger Kristoffer Larsson.

– Vi har varit tydliga med att de inte ska betala någon hyra till Svea, säger Adam Wais på Urban Rights.

ANNONS
Adam Wais, grundare av Urban Rights.
Adam Wais på Urban Rights har sagt åt hyresgästerna att inte betala Svea Apartment någon hyra. Bild: Annica Gustafsson

Kristoffer Larsson har också hört att en vaktmästare har knackat dörr och sagt till hyresgästerna att de ska betala. Själv var han inte hemma när detta hände.

– Han ska ha sagt att han företrädde både Castellum och Svea.

– Det låter jättekonstigt och jag har ingen kännedom om det. Det är ingen av våra anställda som har gjort det, säger Lena Stridsberg Nilsson på Castellum.

Förklaringen: ”Måste betala hyra någonstans”

Svea Apartments vd, Wissam Chaabi, förklarar att de har skickat betalningspåminnelser och att en vaktmästare har knackat dörr med att vissa hyresgäster inte har meddelat att de har satt ned sin hyra hos Länsstyrelsen.

Han menar också att det var rimligt att hyresgästerna skulle betala sin hyra till Svea under tiden de var i förhandlingar med Castellum, eftersom det rådde oklarheter kring Sveas uppsägning av avtalet med Castellum.

Castellum ansåg att Svea fortfarande var hyresvärd fram till dess att förhandlingarna mellan dem var klara, förklarar Wissam Chaabi i ett mejl. Detta trots att Svea hade meddelat hyresgästerna att kontraktet slutade gälla med omedelbar verkan i juni.

”Är man hyresgäst så måste man betala hyra någonstans. Det blir en självklarhet att man fortsatt betalar till oss fram tills vi har nått en överenskommelse. Men nu gäller inte detta länge, man betalar inte till oss”, skriver Wissam Chaabi i ett mejl.

ANNONS

Svea Apartment har fått en förlängning av sin rekonstruktion, som går framåt enligt Wissam Chaabi.

”Vi har en tydlig och genomtänkt plan som vi följer noggrant. Med dessa åtgärder är vi övertygade om att vi kan övervinna de utmaningar vi står inför och att vi kommer att kunna fullfölja vårt ansvar gentemot alla berörda parter”, skriver han.

LÄS MER:Nära 100 hyresgäster i Trollhättan kan kastas ut på gatan

LÄS MER:Hyresgästföreningen: ”Liknar bulvanverksamhet”

LÄS MER:Hyresgästerna i Swedenborg kan bli hemlösa – samlades för att få hjälp

LÄS MER:Bluffen: Svea lovade LSS-boende i Swedenborg – var aldrig aktuellt

LÄS MER:Hyresgästerna uppmanas betala hyror – trots uppsagda kontrakt

LÄS MER:Eidar erbjuder lägenheter till Sveas uppsagda hyresgäster

ANNONS