Seniorer som är på sin vakt

Stoppa bankkortet i innerfickan och släpp inte in någon okänd i din bostad. Det är några av tipsen som kommer fram när Brottsofferjouren arrangerar studiecirklar för äldre hur de ska skydda sig mot stöld och bedrägeri i offentlig miljö.

ANNONS
|

I SPF-lokalen i Trollhättan samlas denna snöiga förmiddag ett 20-tal män och kvinnor för att titta på film om hur bedrägerierna kan gå till och diskutera hur man ska agera vid olika situationer.

– Hur gör ni när ni står i en bankomatkö, har ni några tips? frågar Lisbeth Bengtsson, en av kursledarna från Brottsofferjouren.

– Jag har en väninna som berättat att hon tar ett steg bakåt, så att den som står bakom får flytta på sig, säger en kvinna.

Många nickar gillande på huvudet åt det rådet.

– Jag avbryter mitt uttag och går därifrån om jag känner mig trängd, säger en annan kvinna.

ANNONS

Deltagarna får också agera två och två utifrån möjliga scenarier, till exempel att någon kommer fram med en karta för att fråga om vägen, samtidigt som en medkumpan försöker plocka plånboken från fickan eller handväskan.

– Säg till att du inte förstår vad de säger eller att du inte är härifrån. Och se till så du har koll på dina saker, stoppa pengar och kort i innerfickan, tipsar Lisbeth.

Brottsofferjourens och pensionärsföreningarnas arbete (SPF och PRO) med projektet inleddes i april och har nu utmynnat i "Försök inte lura mig", och utbildningsmaterialet har tagits fram tillsammans med Polisen.

Vid två tillfällen träffas gruppen och pratar kring olika teman. Även om deltagarna i denna studiecirkel inte hade råkat ut för så många allvarliga incidenter, så fanns det exempel.

– En man ringde på min dörr en dag och han hade en skylt runt halsen där det stod "Jag är döv". Han ville sälja saker som han hade gjort, men då sa jag att jag inte ville ha och stängde dörren, berättar Margareta Svedberg.

Samtidigt säger hon att det känns konstigt att inte hjälpa till, när folk till exempel frågar snällt om vägen.

– Vi är en generation som vana att lita på folk och ta oss tid att prata och vara hjälpsamma. Gärningsmännen kan verka väldigt trevliga men utnyttjar att äldre är sociala och ibland har bristande fysik, säger Lisbeth Bengtsson.

ANNONS

Ofta opererar de på dagtid, när äldre är ute, och mestadels i grupp för att skapa en rörig situation och avleda uppmärksamheten. Vad gäller tillvägagångssätt finns det ingen brist på fantasi. Men idéerna bland de pigga seniorerna hur man ska freda sig är minst lika många.

– När jag var utomlands och åkte på en trång buss hade jag en ryggsäck. Men där i packade jag bara ett paraply. Dessutom satte jag fast säkerhetsnålar i, det kanske höll dem borta också, säger en man och alla skrattar.

Läs också:

Fakta: Färre bedrägerier med medvetna äldre

Brottsofferjouren Trollhättan/Lilla Edet ger råd och stöd till den som blivit utsatt för brott. De kan förmedla kontakt med psykolog, myndigheter, försäkringsbolag, polis, advokat och/eller socialtjänst i frågor om brottet.

Just bedrägerier mot äldre är en brottstyp som ökar. Runt 120 bedrägerier mot den här utsatta gruppen anmäls i månaden.

Man är ute efter kontanter, bankkort, smycken eller vill komma åt personuppgifter/kontouppgifter och koder.

Runt 70 procent av brotten fullbordas.

Höstens projekt som kallas "Försök inte lura mig!" innehåller tre avsnitt:

- Var på din vakt, som handlar om bedrägerier på allmän plats.

- Ditt hem är din borg, bedrägerier som sker i eller vid bostaden.

- Syna bluffen, där någon försöker sälja något och lura till sig kort, koder och pengar.

Studiecirklarna har flera grupper under hösten och vintern och man har också haft informationsmöten i Lilla Edet och Sjuntorp.

Källa: Brottsofferjouren

ANNONS