Rött eller blått – kampen om Trollhättan har börjat

Peter Eriksson (M) står i ena ringhörnan, Paul Åkerlund (S) står i den andra. Vem vinner matchen om Trollhättan den 11 september?

ANNONS
|

För att dra paralleller till boxning skulle man kunna säga att Socialdemokraternas Paul Åkerlund är den regerande tungviktsboxaren som gått segrande ur de senaste matcherna mot den moderate utmanaren Peter Eriksson. Båda två hörs tydligt i debatten och med tanke på hur länge de suttit i Trollhättans högsta politiska topp så är de välkända.

Suttit vid makten lika länge

Båda tillträdde som kommunalråd i Trollhättan samma år, endast några månader skiljer dem åt. Paul Åkerlund tog över ordförandeklubban i kommunstyrelsen efter Gert-Inge Andersson i mars 2010 och Peter Eriksson tog över som oppositionsråd efter Peter Hemlin i oktober samma år.

Socialdemokraternas Paul Åkerlund har sin bakgrund i bilindustrin och var IF Metalls ordförande på Saab Automobil. Peter Eriksson är utbildad kock.

ANNONS

Den som sticker ut har en fördel

Men hur stor betydelse har de politiska företrädarna på kommunnivå? TTELA frågade statsvetare Fredrik Sjögren på Högskolan väst.

– Partiledare i Sverige betyder mindre för partierna och hur väljarna lägger sin röst än vad folk tycks tro. Vi svenskar bryr oss mer om politiken än vem som leder partiet. Det finns dock en rörelse som pekar mot att vi rör oss mer mot det amerikanska, att partiledarna blir mer och mer viktiga, säger Fredrik Sjögren och fortsätter.

– Vem som företräder partiet på kommunnivå kan dock vara viktigare än på riksplan eftersom partiföreträdarna ofta är rätt anonyma så den som sticker ut och profilerar sig har en klar fördel.

Drabbar samman i duell

Under torsdagskvällen drabbar Paul Åkerlund och Peter Eriksson samman i en duell under valdebatten som TTELA arrangerar på Folkets hus i Trollhättan klockan 18.00. Ämnena som ska debatteras är bland annat kriminalitet, friskolor, lagen om valfrihet i omsorgen och arbetslöshet.

Valdebatten går att följa för alla på ttela.se. Även Kronan kulturhus på Kronogården bjuder in invånarna i Trollhättan och andra nyfikna för att se den hos dem på storbildsskärm. Vill man hellre se den på plats i Folkets hus så går det fortfarande att anmäla sig. Skicka ett mejl till anmalanvaldebatt@ttela.se.

ANNONS

Paul Åkerlund

Namn: Paul Åkerlund

Ålder: 62 år

Bor: Trollhättan

Bakgrund: Jobbade 34 år på Saab där han också var ordförande för IF Metall

Parti: Socialdemokraterna

LÄS MER:Paul Åkerlund (S): ”Kriminella bryr sig inte det minsta om vem som styr”

Peter Eriksson

Namn: Peter Eriksson

Ålder: 46 år

Bor: Trollhättan

Bakgrund: Utbildad kock

Parti: Moderaterna

LÄS MER:Peter Eriksson: ”Uppenbart att vi kommer vinna valet”

ANNONS