Mat, musik och museum på Slussdagens återkomst

Slussdagen gjorde under onsdagskvällen en efterlängtad återkomst efter flera års pandemiuppehåll. Många besökare var på plats för att njuta av stämningen och musiken, både från Trollhättan och utanför.
– Vi har kommit hit från Uddevalla för Slussdagen, säger besökaren Animone Carlsson.

ANNONS
|

Solen ligger lågt över Trollhättans slussområde under onsdagskvällen. Hundratals besökare vimlar runt bland stånden med mat, prylar och fika. Det är flera år sedan evenemanget senast ägde rum. Nu har det lockat både gamla och nya besökare.

Bland dem som inte varit på plats under Slussdagen tidigare finns Animone Carlsson och Jarmo Pulkkinen. De har kommit till Trollhättan från Uddevalla för att delta.

– Våra kompisar tipsade oss om att komma hit, säger Animone Carlsson.

Hon har tidigare varit vid slussområdet för en bilutställning.

– Vi har tittat på bilar i dag också, säger Jarmo Pulkkinen.

ANNONS

Många aktiviteter

Kanalmuseet är öppet och flera gånger under kvällen är det broöppningar och slussningar. Om man inte vill vänta på det kan man flanera runt bland stånden som erbjuder souvenirer, matvaror, fikapaus eller aktiviteter.

Loke Karlsson har satt sig ner för att göra en ansiktsmask.

– Det är en räv!

Mitt emot försiggår ett annat hantverk, där Repslagarmuseet från Älvängen är på plats. De gör annars bland annat rep och trossar för Ostindiefararen Göteborg, men är i dag på Slussdagen.

Kenneth Kanebratt och Britt-Mari Alvarsson från Repslagarmuseet visar upp hur man gör ett rep på traditionellt vis. Av fibrer har man spunnit garn som nu tvinnas samman i motsatt riktning av spinningen. När repet är ska det taglas, då man fäster ett tunt snöre i ändan av repet för att förhindra att det går upp. Sedan kan man göra en ögla som man fäster genom att splitsa: det är alltså många steg från start till ett färdigt rep. Fibrerna är av hampa.

Museiarbetarna tvinnar snabbt och smidigt klart ett rep. Att hålla traditionen vid liv tycker de är viktigt.

– Vi är de enda som är kvar i Sverige tror jag, säger Britt-Mari Alvarsson.

Melodifestivalenuppträdande

Över området börjar musik ljuda vid 19.30. Det är Melodifestivalen-deltagaren Samira Manners som är på plats.

ANNONS

Ett femtiotal personer har tagit plats framför scenen för att kolla in framträdandet. Bland dem är kompisarna Julia, Siri och Ella. De är alla överens om vad som har varit bäst med Slussdagen.

– Sången!

LÄS MER:Välbesökt sensommarkväll vid slussarna

ANNONS