Luffar-Lasses matte om sin hjälte: ”Han är min bebis”

Luffar-Lasse i Trollhättan drog in nästan två miljoner kronor till Musikhjälpen – den högsta summan i hela Sverige.
– Det är så, så, så mycket pengar. Det är inte klokt, säger hans matte Elin medan Lasse själv obekymrat tvättar sig efter sitt senaste äventyr på Överby.

ANNONS
|

Radio, tv och tidningar har de senaste dagarna rapporterat flitigt om det som förr var hela Trollhättans katt men som numera får benämnas som hela Sveriges kändiskatt nummer ett. I Musikhjälpens livesändningar har han legat hemma i Björndalen och sovit, men när TTELA har bestämt träff med honom är han ute. På Överby förstås. I regn och blåst på kolonistugeområdet där hans gps har som sämst täckning. Det är bara att åka dit.

Matte Elin Karlsson vägleder hemifrån när gps:en till slut visar hans position igen. Den plaskvåta reportern letar sig fram på grusgångarna och ropar ”Lasse, Lasse!” och skramlar med kattgodispåsen med ny kraft. Till slut kommer han fram. Pälsen är våt och han jamar ivrigt efter mat och kel. Han har varit ute sedan tidig morgon.

ANNONS

När vi äntligen kommer hem och har kommit in i värmen står Musikhjälpen på på tv:n och efter att ha ätit inleder Lasse en lång tvättprocedur framför tv:n.

– Ja, nu är han där, säger Elin och pekar på tv:n som visar upp Lasses bild och qr-kod i sändningen från Kärlekens torg i Växjö för den som vill swisha.

Nya pengar strömmar in.

Lasse bryr sig inte

För Lasse har de sista dagarna varit som alla andra dagar. Snön har försvunnit och turerna till Överby har blivit fler igen.

– Han bryr sig inte. Han lever ju som en kung den här katten. Jag är galen i katter och det är som tur är min man med. Våra katter är liksom våra bebisar. Och Lasse är vår första bebis.

Och så händer det. Lasses bössa går förbi Morgonpasset och tar med 1,3 miljoner kronor tätpositionen av fler än 6000 bössor i Sverige.

– Oooiii, hörs från Elin i soffan medan Lasse fortsätter med sitt, det vill säga tvätta bort det sista regnvåta från pälsen.

Barnen i huset håller sig i sina rum. Visst tycker de att det är roligt med all uppmärksamhet kring Lasse, men de är vana. Kattbrorsan Nisse håller sig på ett av barnens rum, medan Hasse som hemlös och mager anslöt till familjen för några månader sedan varit ute så länge att Elin nu börjar oroa sig lite.

ANNONS

35 000 följare kräver en del arbete

Men Lasses 35 000 följare på Facebook jublar i versaler i sina inlägg och kärleken och stoltheten vet inga gränser. Att det skulle bli så många hade Elin förstås ingen aning om när hon skapade gruppen Luffar-Lasse när Lasse började gå till Överby i våras och hon var rädd att han skulle bli påkörd. Nu märks det väl att det är många röster och många åsikter som ska höras.

– Det ska vara roligt. Det ska vara enkelt. Det är ju en katt, en vanlig bondkatt, säger Elin och hoppas att folk förstår att hon inte hinner svara på alla meddelanden.

Modererandet får hon numera hjälp med av fyra andra personer.

Vägen oroar

Elin lockar till sig Lasse som nöjt lägger huvudet i hennes knä och låter sig klias under hakan.

– Han är min bebis, säger hon med mjuk röst och gläds över att få ha honom hemma en stund.

Tror du han kommer att sluta gå till Överby lika plötsligt som han en dag började?

– Nej, han kommer aldrig att sluta med det. Det blir bara värre och värre det här. Jag har ingen makt över honom.

De har försökt få tillstånd för att sätta upp en varningsskylt på det ställe han brukar korsa 70-vägen.

ANNONS

– Den vägen gör mig så orolig. Folk kör ju så fort. Men nu när han får en rondell kanske jag kan trycka lite på det där med skylt också, funderar Elin.

Lasses bidrag: 1,87 miljoner

Hur det ska bli nästa år i Musikhjälpen har hon inte riktigt hunnit tänka på. Många röster i Lasses Facebookgrupp har föreslagit att programmet då ska sändas från Drottningtorget i Trollhättan eller från Överby.

Några timmar efter att vi lämnat Lasse där hemma i soffan är årets upplaga av Musikhjälpen över. 59,5 miljoner kronor har samlats in med det uttalade målet att ingen ska behöva dö av hunger. Den insamling som gett allra mest är fortsatt Lasses. Summan landade på 1 874 421 kronor.

LÄS MER:Katten Luffar-Lasses bössa i Musikhjälpen passerar miljonen

LÄS MER:Luffar-Lasse charmade alla – bössan ökade 300 000 kronor på en timme

LÄS MER:Luffar-Lasses Musikhjälpen-bössa gör succé – drar in flera tusen till välgörenhet

LÄS MER:Luffar-Lasses rondell – så tycker folket den ska se ut

LÄS MER:TTELA hängde med Luffar-Lasse en dag på Överby

ANNONS