LISTA: Lekplatser i Trollhättan och Vänersborg med omnejd

Kommunerna i tvåstadsområdet har flera fina lekplatser. TTELA har sammanställt 15 roliga lekplatser i Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet vad som finns att göra på lekparkerna.

ANNONS
|

Trollhättan

I Trollhättan finns flera roliga lekplatser för alla åldrar, som drar besökare från både närområdet och längre ifrån. Däribland de mest kända, Macken-lekplatsen och Skrotnisses lekplats.

Rymdlekplatsen på Kronogården

Rymdlekplatsen på Kronogården i Trollhättan
Rymdlekplatsen på Kronogården. Bild: Lars Carlsson

I kvarteret Skördetröskan på Kronogården ligger den så kallade Rymdlekplatsen som går i temat rymd. Här finns bland annat en stor gungställning, en linbana, en trampolin och en sandlåda. Bilden är tagen på invigningen 2017.

Vattenkraftens lekplats i Trollhättan

Vattenkraftens lekplats i Trollhättan
Vattenkraftens lekplats i Trollhättan. Bild: Gabriel Andersson

Mitt i slussområdet ligger Vattenkraftens lekplats. Nära naturen finns sluss- och fallflörtande lekredskap med pumpar, forsar och slussar, en 15 meter lång val och en stor rutschkana. Bilden tagen vid rutschkanans invigning 2019.

Tivolilekplatsen vid Folkets Park

Tivolilekplatsen vid Folkets Park i Trollhättan
Tivolilekplatsen vid Folkets Park. Bild: Bobby Efteski

Den nyöppnade Tivolilekplatsen hittar du i Stadsparken, i anslutning till Folkets Park, café, natur och äventyrsgolf. I lekparken finns det bland annat en rutschkana, en snurrande kaffekopp och en gungställning. Ett måstebesök för barnfamiljen.

ANNONS

Skrotnisses lekplats på Spikön

Skrotnisses lekplats på Spikön i Trollhättan
Skrotnisses lekplats på Spikön. Bild: Sebastian Lamotte

På Spikön finns den nu klassiska Skrotnisse-lekplatsen, direkt inspirerad av karaktärerna som skapats av Jan Lööf. Här blandas flygplan av Saab med båten Balder och Bertil Enstörings hus. Det finns även rutschkanor, klättervägg och en stor labyrint.

Mackenlekplatsen i Trollhättan

Mackenlekplatsen i Trollhättan
Mackenlekplatsen i Trollhättan. Bild: Andreas Olsson

På tal om älskade karaktärer. Mitt i staden finns självklart även lekplatsen som hyllar succén Macken, där Roy och Rogers mack står i fokus. På lekplatsen i närheten av Högskolan Väst finns en linbana, en gungbil, gungställning och karuseller. Det är vid det här laget en klassisk lekplats som invigdes 2016.

Vänersborg

Även i Vänersborgs finns flera roliga lekplatser i fina miljöer. Hit lockas barn i olika åldrar och med olika intressen.

Borgen vid Mariedalsskolan

Borgen vid Mariedalsskolan i Vänersborg
Borgen vid Mariedalsskolan. Bild: Niklas Johansson

Kommunens största lekplats, Borgen, invigdes i december 2022. Lekplatsen, som ligger mellan Mariedalskolan och Torpaområdet, hämtar inspiration från sagans värld och utgörs av ett stort klätterhus, gungdrakar, gungor och en karusell.

Lekplatsen på Holmängen

Lekplatsen på Holmängen i Vänersborg
Lekplatsen på Holmängen. Bild: Andreas Olsson

I oktober 2022 invigdes en ny lekplats på Holmängen. Lekplatsen huserar en gungställning och en klätterbana. I anslutning till lekplatsen finns även ett utegym och en multisportarena.

Träskeppet på Fredriksberg

Träskeppet på Fredriksberg i Vänersborg
Träskeppet på Fredriksberg. Bild: Niklas Johansson

Ett stort träskepp. Det är dragplåstret på den lekplats som öppnade i februari 2020. Utöver skeppet, gjort för att klättra och klänga i, finns också en cykelkarusell, gungor och en sandlåda.

Lekplatsen på Skräcklan i Vänersborg

Lekplatsen på Skräcklan i Vänersborg
Lekplatsen på Skräcklan. Bild: Privat

Vänersborgs mest besökta lekplats ligger på Skräcklan. Den har en båt och en stor gunga med fallskyddsmattor, som även funktionshindrade kan använda. Lekplatsen ligger nära Skräcklestugan där du bland annat kan köpa glass och våfflor.

ANNONS

Lilla Edet

I Lilla Edet finns också ett flertal populära lekplatser för barn i olika åldrar.

Lekplatsen på Götaslätten

Lekplatsen på Götaslätten i Lilla Edet
Lekplatsen på Götaslätten Bild: Pasi Hakopuro

Lekplatsen på Götaslätten i Lilla Edet fick en uppgradering under 2022. Där finns nu bland annat en rutschkana, en gungställning och en hinderbana.

Lekplatsen på Pilbågsgatan i Lilla Edet

Lekplatsen på Pilbågsgatan i Lilla Edet
Lekplatsen på Pilbågsgatan. Bild: Pasi Hakopuro

Även lekplatsen på Pilbågsgatan rustades upp i fjol. Det är en stor lekplats med grönytor runtomkring där det bland annat finns gungor, klätterställning och ett lekhus med rutschkana.

Lekplatsen i Ströms slottspark

Lekplatsen i Ströms slottspark i Lilla Edet
Lekplatsen i Ströms slottspark. Bild: SOFIA MYHRMAN

På nationaldagen invigdes en nya lekplats i Ströms slottspark med tal, fanfar och högtidligt bandklipp. Lekplatsens huvudattraktion är den sju meter höga klätterställningen av rep.

Mellerud

I Melleruds kommun, i Dalsland, finns förstås också en rad olika lekplatser för barn i fina miljöer.

Dals Rostocks lekplats

Dals Rostocks lekplats
Dals Rostocks lekplats. Bild: Michel Drewitz

Bredvid fotbollsplanen, på Syrénvägen i Dals Rostock ligger Dals Rostocks lekplats. På lekplatsen finns tillgång till en gungställning, ett stort klätternät, en karusell och en slänggunga.

Skeppslekplatsen i Sunnanå Hamn

Skeppslekplatsen i Sunnanå Hamn utanför Mellerud
Skeppslekplatsen i Sunnanå Hamn. Bild: Michel Drewitz

I Sunnanå Hamn, den södra delen, finns en lekplats med skeppstema. Vackert belägen med utsikt över Vänern och småbåtshamnen bjuder lekplatsen in med rutschkanor, klätternät, en gungställning och en karusell.

Lekplatsen på Ängenäs

Lekplatsen på Ängenäs utanför Mellerud.
Lekplatsen på Ängenäs Bild: Michel Drewitz

På Ängenäs utanför Mellerud finns en nybyggd lekplats som riktar sig mot barn i alla åldrar, från 1 år och uppåt. Den utgörs av lekställningar, en linbana, flera gungställningar och rutschkana.

Listan är ett urval. För fler lekplatser besök kommunernas respektive hemsida.

ANNONS
ANNONS