Chef köpte sidenlakan och vinkylare för kommunens pengar

För kommunens pengar köpte chefen bland annat sidenlakan, vinkylare och stormkök – inköp för 75 000 kronor. Trollhättans stad hävdar att sakerna som chefen köpt nu används inom omsorgsförvaltningen.

ANNONS
|

I slutet av maj skriver en chef inom omsorgsförvaltningen i Trollhättan under sin egen uppsägning. En vecka tidigare hade han blivit avstängd från sin tjänst. Varför han med kort varsel sa upp sig framgår inte av dokumenten från Trollhättans stad.

Vad som dock är klart är att när mannen var chef gjorde han ett stort antal inköp för kommunens pengar. Inköp som inte följer Trollhättans stads riktlinjer och ramavtal för inköp och som samtidigt anses vara olämpliga. TTELA har tagit del av ett stort antal kvitton där chefen står som kontaktperson. Kvitton med varor som onekligen sticker ut.

Stormkök, kompass och eldstål

I januari köpte mannen bland annat ett stormkök och en kompass på Clas Ohlson. I maj handlar han på Clas Ohlson igen, då köper han bland annat en stavmixer, en kikare och grillspett. Vid ett annat tillfälle köper han även ett eldstål i samma butik.

ANNONS

I maj fortsätter shoppingen på Hemtex. Vid ett tillfälle köper chefen bland annat sidenlakan, en vinkylare, en mortel och en hushållspappershållare. Vid ett annat tillfälle, även det på Hemtex, köper mannen ett stort antal doftljus och värmeljushållare. Sammanlagt har mannen köpt saker som inte följer riktlinjerna för 75 000 kronor.

TTELA har varit i kontakt med chefen för omsorgsförvaltningen Jane Johansson. Hon vill inte kommentera chefens avstängning och senare uppsägning då det rör sig om ett personalärende.

Varorna används i verksamheten

Trots att chefens inköp inte följt kommunens riktlinjer har Trollhättans stad inte polisanmält inköpen. I ett mejl skriver Jane Johansson till TTELA:

”Vi har inte gjort någon polisanmälan då varorna funnits i verksamheten och omsorgsförvaltningen har kunnat använda dessa inom olika verksamhetsben. Det har funnits koppling av inköpen till verksamheten även om de bedöms som olämpliga.”

Hur används exempelvis vinkylare och satinlakan inom verksamheten?

Vinkylare används inom någon av våra boendeformer för att vid behov kyla flaskor med dryck oavsett innehåll. Satinlakan har vi fått använda som vilken bäddutrustning som helst i något av de personalutrymmen vi har, antingen vilrum eller i något av de övernattningsrum vi har i verksamheten för sovande jour.”

Hon skriver också att kommunen stramat upp sina rutiner för inköp:

ANNONS

”Vi har sett över rutinerna för inköp och utsett särskilda kontrollfunktioner som regelbundet granskar förvaltningens inköp för att säkerställa att inköp görs enligt stadens riktlinjer och ramavtal för inköp. Vi har utbildat förvaltningens chefer i var och hur man får göra inköp och informerat granskningsattestanter om att de ska vara observanta och uppmärksamma om de ser något inköp som kan tolkas vara utanför riktlinjerna.”

TTELA har sökt den tidigare chefen men utan resultat.

LÄS MER:Kommunen kanske får användning för stormköket?

LÄS MER:Oppositionen kräver polisanmälan efter kommunchefens shopping

ANNONS