Akutpersonalen ryter igen

”Situationen på akutmottagningen på Näl är så allvarlig nu att vi som jobbar har mycket svårt att upprätthålla patientsäkerheten.” Det skriver drygt 80 sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare på akutmottagningen i ett brev till regionstyrelsens och NU-styrelsens ledamöter, samt till sjukhusledningen.

ANNONS
|

Underbemanning, svårigheter i att få effektivitet i handläggandet av patienterna, brist på vårdplatser, rumsbrist, underdimensionerade lokaler, trängsel och hög arbetsbelastning har skapat en ohållbar arbetssituation, skriver de.

Läget är allt som oftast inte under kontroll. ”Den verklighet som vi och patienterna upplever är inga extrema toppar, utan en utveckling som inte ser ut att vika av om man inte gör något åt det”.

I skrivelsen ger personalen exempel från den mycket svåra arbetssituationen och det omfattande rutinmässiga arbetet. Exempel som också stämmer överens med alla de vittnesmål som patienter och anhöriga har gett i TTELA efter besök på akutmottagningen.

Man säger att det är oerhört trögt att få till en förståelse för akutens extrema belastning hos en del vårdavdelningar och att den ansvariga sjuksköterskan allt som oftast har hand om fler patienter än vad hon/han egentligen mäktar med.

ANNONS

Personalen pekar på det nödvändiga samarbetet mellan röntgenavdelningen och vårdavdelningarna och skriver att en förutsättning för att nå framgång är att flödet av akutpatienter betraktas som en sjukhusövergripande process och inte enbart som akutmottagningens ”problem”.

Förslag till förbättringar är bland annat ändamålsenliga lokaler, mer personal, mer effektiv handläggning på röntgenavdelningen, fler vårdplatser i huset samt fler säkra och effektiva specialistläkare som kan ta ett snabbt beslut.

Vi älskar vårt jobb, vi är gjorda för och klarar hög och ibland till och med extrem belastning men den får inte bli ett normalläge, framhåller de akutanställda som under det senaste året har tagit hand om betydligt mycket fler patienter än vad som ursprungligen beräknades.

Att nu drabbas av besparingar, personalnedskärningar och mer arbete på helger motiverar inte och kommer att stjälpa hela arbetet, sägs det ­­
i brevet till politiker och sjukhusledning.

”Ska detta kombinerat med ingen utbildning eller fortbildning och personalflykt lägga grunden till Sveriges bästa akutmottagning 2011? Vem tror detpå fullaste allvar”, frågar personalen i skrivelsen.

ANNONS