Gängen tjänar mer pengar på ekonomisk brottslighet än knark, enligt Ekobrottsmyndigheten. Arkivbild.
Gängen tjänar mer pengar på ekonomisk brottslighet än knark, enligt Ekobrottsmyndigheten. Arkivbild. Bild: Christine Olsson

Varningen: Gängkriminella startar vårdcentraler

Gängen tjänar mer pengar på ekonomisk brottslighet än knark, enligt Ekobrottsmyndigheten.
Nu varnar man för att gängen tar sig in i välfärden – och driver vårdcentraler.

ANNONS
|

Gängkriminella tjänar allt mer pengar på ekonomisk brottslighet. Faktiskt mer än vad gängen gör på knarket, enligt regeringen tidigare i veckan.

Nu varnar Ekobrottsmyndigheten för gängens intåg i svenska sjukvården, uppger Sveriges Radio.

– Vi ser tydliga tecken på att man håller på att ta sig in i hälso- och sjukvården, bedriver vårdcentraler, vaccinationsmottagningar och här är det jätteviktigt att vi inte får in de här personerna i hälso- och sjukvården, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten till radion.

”Multikriminella”

De gängkriminella som tidigare förekommit i utredningar kring narkotikabrott är i allt större utsträckning ämne för skatterelaterad brottslighet, uppger Ekobrottsmyndigheten. Brottsligheten har blivit mer mångfacetterad.

ANNONS

– Vi pratar nu om att det här är multikriminella, man ägnar sig åt många olika typer av brottslighet. Man ägnar sig åt narkotikabrott, man ägnar sig åt bedrägerier mot enskilda, mot företag och med ekonomisk brottslighet i företag, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS