Trångt och upprört vid Löfvens besök


– Vi måste förhindra att så många vapen kommer ut i samhället, sa statsminister Stefan Löfven när han besökte Biskopsgården under fredagseftermiddagen till gp.se. Efter den officiella delen av besöket mötte han också den mördade 20-åringens pappa och bror.

ANNONS
|

Precis när dörrarna stängdes om statsministern och hans följe inne på Medborgarkontoret på Vårväderstorget, lyckades kusinen till 20-åringen övertyga Löfvens följe om att få ett privat samtal med statsministern.

Dessförinnan hade statsministern just berättat för pressuppbådet på torget att han avser att ytterligare skärpa lagstiftningen mot vapenbrott.

– Vi har redan skärpt straffsatserna för befintliga vapenbrott. Men nu ska vi också diskutera att det inte bara är ett brott att inneha vapen utan också att förberedelse för vapenbrott ska kriminaliseras, sa han i trängseln utanför Medborgarkontoret.

– Detta som hänt här är inte endast en fråga mellan polisen och brottsligheten. Det är en fråga för oss alla, en fråga för landet.

ANNONS

Runt honom på torget samlades hundratals människor som kommit för att se när statsministern besökte platsen för dödskjutningarna. Stämningen blev stundtals hetsig, flera personer höjde sina röster för att försöka få statsministerns uppmärksamhet. En man ropade till honom när han just närmade sig entrén till krogen där blomsterhögen och ljusen till minne av offren växer sig allt större.

– Hej, statsministern, en fråga: hur länge ska detta pågå?

En stund dessförinnan hade han lyssnat på stadsdelens olika representanter inne på Medborgarkontoret. Där lyftes bland annat röster om att det förebyggande arbetet för att ge unga en meningsfull tillvaro med framtidstro var viktigt och måste fortsätta. Stefan Löfven formulerade då att man nu måste fundera på vad man ytterligare kan göra för att förhindra det oacceptabla våldet.

– Det behövs mer resurser för att bekämpa den organiserade brottsligheten, mer samverkan mellan myndigheter. Vi behöver fortsätta det förebyggande arbetet. Ungdomar ska ha bra skola. Det är där det börjar. Skolan måste få resurser. Och unga måste få jobb, vi måste visa ungdomar att de behövs. Den signalen måste skickas från samhället, att alla ska ha en möjlighet.

ANNONS