Vera Niemandius, 12, klappar den ovanliga maneten.
Vera Niemandius, 12, klappar den ovanliga maneten.

Systrar hittade gigantisk manet


– Jag har aldrig sett en så här stor, säger marinbiolog Matz Berggren. En lungmanet strandade i Fjällbacka i helgen, möjligen den största som hittats i svenska vatten.

ANNONS
|

En meter lång och med en klocka på nästan en halvmeter är lungmaneten som strandade i Fjällbackas skärgård i helgen bland de största som setts i svenska vatten, om inte den största.

– Det är en rejäl best. Det är inte så ovanligt att lungmaneter driver in mot Sverige vid den här tiden på året. Men jag har aldrig sett en såhär stor, säger marinbiolog Matz Berggren.

Maneten hittades av Ella Egnell, 12, och systrarna Vera och Olga Niemandius, 12 respektive 10 år.

– Jag blev rädd för den var så stor och jag har aldrig sett något liknande. Men sen blev det mest spännande, säger Olga Niemandius.

ANNONS

Linda Belanner är mamma till Olga och Vera och var med ute när barnen hittade maneten. Det var på en ö i det inre kustbandet vid Fjällbacka, två kilometer från fastlandet.

– Vi var ute på en ö utanför Fjällbacka, sista helgen på sommarlovet. När vi hade packat upp vår picknick så hörde vi barnen ropa "Vad är detta för äckligt?!". Så då gick vi och kollade, säger hon.

– Jag har absolut inte sett något liknande tidigare, säger Olga om maneten.

Det hade ingen i familjen gjort, trots att de spenderar mycket tid ute i skärgården. Barnen gick fram och undersökte maneten och tog på kappan.

– Jag trodde först att det var en jättestor brännmanet. Men den var stenhård, den kändes sträv med små vårtor, förklarar Olga Niemandius.

– Vanligtvis är en manet mjuk och glatt. Men manteln på den här kändes som hård hud, som ytan på en julskinka, fyller Linda Belanner i.

I vanliga fall lever lungmaneter, på latin Rhizostoma pulmo, i varmare vatten neråt Englands kust. Den största som man har hittat där hade en klocka på runt 90 centimeter. Det är vanligt att mindre fiskar och yngel söker skydd innanför manetens klocka.

– Lungmanetens gelé är inte så slemmig som hos till exempel öronmaneter. Klockan kan till och med kännas lite hård om man tar på den, säger Matz Berggren.

ANNONS

Maneten var vid liv, trots sin något prekära situation. Ella, Olga, Vera och övriga familjen undersökte maneten i knappt en timme innan den började simma ut på djupare vatten.

– Vi märkte att den försökte ta sig ut på djupare vatten och det lyckades den med till slut. När den väl kommit ut en bit så simmade den ganska snabbt, säger Linda Belanner.

– Det var roligt att vara med om det, en rolig sista dag på sommarlovet, avslutar Olga Niemandius.

ANNONS