Polisen har satt in alla tillgängliga resurser i jakten på mördarna efter skjutningen på Vårväderstorget på Hisingen.
Polisen har satt in alla tillgängliga resurser i jakten på mördarna efter skjutningen på Vårväderstorget på Hisingen.

Polisen: Vi dammsuger den kriminella världen

Efter det brutala dubbelmordet inne på en krog på Vårväderstorget jagar polisen förövarna med alla tillgängliga resurser – och på alla fronter. – Vi dammsuger den kriminella världen, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

ANNONS
|

Det var sent i onsdags kväll som två män klev in på en krog vid Vårväderstorget i Södra Biskopsgården och med automatvapen sköt ihjäl två män och skottskadade ytterligare åtta personer så svårt att de hamnade på sjukhus. Under natten mot fredag har jakten på förövarna fortsatt med full styrka.

– Det sker en dammsugning av den kriminella världen. Vi vet ganska väl vad det är för konstellationer, vad vi har för gängbildningar och vad det kan finnas för grupperingar som är aktuella för oss att titta på. Vi tittar på bilar, adresser, care of-adresser, fästmöer, umgängen och så vidare, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen Västra Götaland.

ANNONS

– Vi har jobbat på bred front både med teknisk undersökning, dörrknackning, förhör av både målsäganden och vittnen och inre spaning. Vi har letat efter aktuell bil och vidtagit en väldig massa klassiska utredningsåtgärder.

Sent på torsdagskvällen greps tre män med vapen i en bil på Ekedalsgatan i Kungsladugård. De är nu anhållna av jouråklagare, misstänkta för grovt vapenbrott. Ytterligare en person togs senare in till förhör med anledning av gripandet.

– Vi utreder just nu om det finns ett samband med händelsen på Vårväderstorget, ett samband som vi just nu inte kan utesluta, säger Blixter.

På torsdagen kom polisen även över ett antal övervakningsfilmer från Vårväderstorget.

– Vi analyserar naturligtvis dem men jag vill inte kommentera vad de eventuellt visar. Vi tittar naturligtvis även på datatrafik, mobiltrafik och många sådana saker. Mycket av polisarbetet bygger idag på övervakning av teknik, säger Blixter.

– Vi har väldigt mycket folk igång för att genomföra många olika åtgärder samtidigt. Det är viktigt att det här klaras upp så fort som möjligt.

Ytterligare en bil, förutom den på Ekedalsgatan, beslagtogs under torsdagen av polisen.

– Jag vill inte utveckla något resonemang om vad det är för bil, om det är flyktbilen från Vårväderstorget eller en annan bil, av hänsyn till utredningen, säger Blixter.

ANNONS

Det pågår just nu ett omfattande arbete för att klarlägga detaljer kring det brutala dådet på Vårväderstorget.

– Det är mycket pussel som återstår. Vem var måltavla? Vad fanns det för motiv? Vem är oskyldigt drabbad? Hur är skadeläget och vad säger vittnen? Det är jättemycket uppgifter som ska matas in och analyseras, säger Blixter.

Men det finns saker som tyder på att den döde mannen i 25-årsåldern var måltavla?

– Jag vill inte gå in på det ännu. Jag vill inte föregripa vad vi eventuellt kommer fram till av hänsyn till utredningen.

Under fredagsmorgonen publicerade SVT Västnytt uppgifter som gör gällande att det ska finnas personer som är intressanta för utredningen, men som polisen hittills inte påträffat, och att dessa därför kan antas vara extra intressanta.

Har ni anledning att tro att det finns personer som aktivt håller sig undan polisen?

– Det vill jag av taktiska skäl inte gå in på, säger Blixter.

Är någon person ännu gripen?

– Inte direkt för mord eller mordförsök på Vårväderstorget, utan de enda gripna är de på Ekedalsgatan där vi just nu utreder om det finns något samband, vilket vi i nuläget alltså inte kan utesluta. I övrigt är ingen gripen.

ANNONS

Den omfattande polisinsatsen fortsätter nu med full intensitet.

– Arbetet fortskrider med full fart, dygnet runt, säger Blixter.

Åtta personer vårdas fortfarande på sjukhus efter onsdagens skjutning. För en person är tillståndet allvarligt men stabilt och för två är tillståndet stabilt. Ytterligare fem personer vårdas för lindriga skador.

– Tillståndet för flera av de skadade har förbättrats under natten, säger Stefan Sarajärvi på Sahlgrenskas presstjänst vid halv tio på fredagsförmiddagen.

Läs också: Direktrapporten från dödsskjutningarnaLäs också: Mäktigaste gänget nu ledarlöst

ANNONS