Mordåtalad pressad i rätten

Det blev många frågor om synen på terrordåd och religion när rättegången om knivmordet i Hamburgsund fortsatte på onsdagen. Den åtalade 26-åringen pressades, men hade ofta svårt att ge raka svar på frågorna.

ANNONS
|

Under den första rättegångsdagen, i tisdags, berättade den mordåtalade 26-åringen fritt om händelserna den 27 januari, när en man knivhöggs till döds i sin villa i Hamburgsund. Under onsdagen fortsatte rättegången med utfrågning av mannen. Kammaråklagare Tomas Willén menar att mordet delvis har religiösa motiv, och många av frågorna kretsade kring detta. Bland annat ville åklagaren veta varför mannen skrivit Allahu Akbar på en vägg, nära där mordoffret hittades.

– Det skrev jag när jag såg att jag inte hade några skärsår eller skador på kroppen. Då tackade jag gud, svarade 26-åringen som förnekade att det fanns någon koppling till vad han skrivit på väggen och mordet på mannen i villan.

ANNONS

Annars kan man tro att han kränkte dig i din religiösa tro och att det handlar om att din gud fått upprättelse, fortsatte Tomas Willén

– Nej. Det är ett uttryck som används i många sammanhang, om ett barn ramlar till exempel säger man Allahu Akbar för att tacka att det gick bra med barnet.

Läs mer:Mordåtalad om offret: "Älskade honom"

Även Bo Eklund, den äldre av de två brödernas advokat, uppehöll sig kring frågor om religion och terrorism. Han ville veta mer om varför 26-åringen skrivit hänvisningar till terrordådet i Paris på väggarna. Men han hade svårt att få raka svar på sina frågor. Flera gånger bad han 26-åringen att svara på frågorna, men 26-åringen gjorde långa utläggningar och advokaten tyckte inte att han svarade på de frågor som ställdes.

Under tisdagen berättade 26-åringen att den nu mördade mannen höll om hans hals, och att det var då som 26-åringen sträckte sig efter kniven. Bo Eklund undrade varför han behövde kniven?

– Jag vet inte. Jag var rädd för att slå honom, svarade 26-åringen.

ANNONS