”Jag vill ha en debatt om människovärde”


– Var är människovärdet? Vem tar ansvaret för patienterna och för situationen på Näl? Man hävdar att det blir bättre på akutmottagningen men det stämmer inte. Jag vill se en debatt om det här. Det säger Mona-Liza Gustavsson vars pappa Roland avled i november, sedan hans stroke nonchalerats två gånger på Näl-akuten.

ANNONS
|

– Vad händer egentligen 
i NU-sjukvården när man blir så illa behandlad som min pappa blev – på ett ställe där det handlar om liv och död?

Mona-Liza Gustavsson ger en bild av sin pappa som pigg och ungdomlig.

– Han ställde alltid upp för andra och såg dem som hade det svårt. Därför känns det som han råkade ut för extra tungt.

Dottern har agerat mot händelserna på Näl-akuten bland annat genom att kontakta KD-politikerna Roland Utbult och Marie Henriksen. Marie Henriksen sitter i NU-sjukvårdens styrelse och var en av dem som från början agerade mot de föreslagna strukturförändringarna mellan Näl och Uddevalla sjukhus. Hon arbetar fortfarande för att processen kring förändringarna ska stoppas upp och lugnas ner i stället för forceras.

ANNONS

– Man måste våga vara lite självkritisk och ödmjuk och se på vad som blev bra och vad som inte blev bra. De rapporter kring akuten som vi fick i november visade klara förbättringar. Och så händer det här mitt under den period som det handlar om, säger Marie Henriksen.

– Omflyttningarna kräver så mycket att patienterna blir lidande. Vi kan inte vrida klockan tillbaka. Men tyvärr har mycket hänt av det vi varnade för.

Hon pekar också på ett system med otydligt ansvar. Någon måste ta det, säger hon.

– Den översyn av akutflödena som man nu gör, är vad man skulle gjort från början. Då kanske man hade hittat andra lösningar på de problem som fanns i stället för denna flytt som skapat nya problem.

– Det är många som känner sig otrygga, säger Roland Utbult. Vad händer om jag blir sjuk? Det är en fråga om liv och död. Det som händer på Näl-akuten där patienterna inte känner sig trygga, är ett tecken på att vi inte har välfärd.

Mona-Liza Gustavsson talar om ”ett stort hål i demokratin” och hoppas på att de här två politikerna kommer att agera ännu mer.

– Jag har turen att de lyssnar på mig, men ser en cynism från de styrande politikerna i den här frågan som skrämmer mig.

ANNONS

– Nu agerar jag precis som min pappa hade velat. Hans död är inte ännu en historia från Näl-akuten. Jag vill ha en debatt om människovärde, sjukvård och etik, säger hon.

Fotnot: Läs Mona-Liza Gustavssons debattartikel på sidan 2.

ANNONS