Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Efterlyser bröstmjölk till de allra minsta

NU-sjukvården ropar efter fler mammor som kan donera bröstmjölk till de nyfödda på avdelning 34. Störst är behovet hos de för tidigt födda men även överburna bebisar kan behöva det.

ANNONS
|

– Man kan inte säga att det är akut men vi får vara återhållsamma med vilka som får donerad bröstmjölk, det är bara de för tidigt födda som verkligen behöver det, som får nu. För de lite större barnen finns det mjölkersättning, säger Johanna Norbäck, chef för avdelning 34, neonatalavdelningen på Näl.

På avdelningen ligger alltså inte bara för tidigt födda barn utan också de som legat för länge i magen. De kan bland annat vara sjuka av infektioner, behöva andningsstöd eller ha behov av extra tillmatning i början av livet.

Johanna Norbäck säger att det kan bli mjölkbrist någon gång varje år. Den här gången är det flera saker som påverkar: avdelningen är fullbelagd samtidigt som det inte finns tillräckligt många mjölkdonatorer.

ANNONS

Ojämn tillgång

Tillgången på donatorer är ojämn över året och råkar det då sammanfalla med att de små patienterna är många, blir det brist.

För att få ut budskapet till nyblivna mammor med gott om mjölk har avdelningen lagt ut en efterlysning på sin Facebooksida Mjölkdroppar för livet.

Det har gett resultat, några nya donatorer har anmält sig, men fler behövs. Det kan inte bli för många, blir det mjölk över fryser personalen i mjölkköket in den.

Johanna Norbäck berättar hur det går till att bli mjölkdonator:

– Man får donera tills det egna barnet är tre månader. Sedan blir mjölken mindre näringsrik. Vi vill gärna ha den mest näringsrika mjölken och det är den under de första månaderna.

– När man kommer hit för att bli donator, tar vi blodprov och mamman får lämna mjölkprov. Om allt är OK får man börja donera.

– Man får låna pump och kylväska och pumpar ur mjölken hemma. Sedan fryser man in den och åker in med den i kylväskan till sjukhuset eller sin vårdcentral om man bor långt bort.

Egen erfarenhet

Det är inte ovanligt, säger Johanna Norbäck, att de som donerar mjölk själva har ett barn som vårdats på neonatalavdelningen, och därför vet hur det är.

ANNONS

– Hjärtat hos våra donatorer är stort och man vill hjälpa till, säger hon.

Ersättningen är 250 kronor per liter. Just nu finns det cirka 35 donatorer.

Sommartid har avdelningen tolv platser, övriga året 16 platser.

ANNONS