Åtal väntas efter vårens dödsolyckor

En kvinna har delgivits misstanke om brott efter dödsolyckan i Grohed i april. I våras kom dödsolyckorna på de Bohuslänska vägarna slag i slag, med sammanlagt sex dödsoffer, och inom kort väntas flera åtal.

ANNONS
|

Den svartaste trafikmånaden på länge i området inleddes med trafikolyckan på Boxhultsvägen i Uddevalla den 8 april, då en kvinna blev påkörd av en bil och avled. Föraren till bilen misstänks i nuläget för grovt vållande till annans död och rattfylleri och kommer att åtals, vilket Bohusläningen har skrivit om tidigare.

– Där är vi i slutskedet och ska snart lämna över till åklagare. Ärendet ska ut på delgivning och då har den misstänkte två veckor på sig att läsa protokollet, säger Thord Persson, förundersökningsledare på trafikpolisen i Vänersborg.

Frontalkrock vid Grohed

Elva dagar senare inträffade nästa dödsolycka, där en man omkom efter att ha frontalkrockat med en lastbil vid Grohed. Nu har en kvinna delgivits misstanke om brott och även det ärendet kommer att lämnas över till åklagare inom kort.

ANNONS

– Det var en kvinnlig bilförare som slog emot en lastbil som därmed inte kunde hålla sig kvar på sin körbana. Hon misstänks för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, säger Thord Persson. – Och där är vi i princip inne i samma läge, det är klart för slutdelgivning.

Omfattande utredningar

En kombination av många svåra olyckor och att trafikpolisen i Vänersborg har blivit färre samtidigt som man har fått ett större område har gjort att läget på avdelningen har varit ansträngt. – Utredningarna har tagit ganska lång tid, men det beror på att det har varit ganska omfattande utredning på båda två.

Även de övriga utredningarna som trafikpolisen har bedrivit närmar sig slutskedet. Det rör bland annat olyckan den 26 april, då en brandman omkom på E6 vid Saltkällan. Det var en personbil som i hög fart körde förbi räddningstjänstens avspärrningar medan de arbetade med en annan olycka. En polisutredning inleddes omgående och bilföraren, som är en äldre man från Västsverige, misstänks för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Mannen är inte formellt delgiven brott men ett så kallat slutförhör ska hållas med den misstänkte och sedan återstår delgivning.

Kommer att skrivas av

Ytterligare två olyckor med dödlig utgång inträffade under våren. I den ena, den 28 april, krockade ett äldre par med en lastbil i Bullarebygden. – När den utredningen är klar kommer den att skrivas av, det är de som avlidit som har felat så att säga. De har kört ut utan att lämna företräde, berättar Thord Persson.

ANNONS

I den andre, en månad senare, omkom en lettisk lastbilschaufför sedan han förlorat kontroll över fordonet och kört in i ett betongfundament vid Lurmotet. Även detta fall kommer att skrivas av. – Det fanns misstanke om grovt rattfylleri på föraren, men där blir det inte heller åtal eftersom han har avlidit.

ANNONS