Mässlingsfall i Göteborg – smittspårning pågår

Ett fall av mässling konstaterades under onsdagen i Göteborg. Den smittade personen har vårdats vid flera olika vårdcentraler.
– Eftersom mässling är en mycket smittsam sjukdom, ska man alltid först kontakta sjukvården via telefon, i stället för att åka direkt till en mottagning, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Informationen om det konstaterade fallet skickades ut till akutmottagningar, vårdcentraler och 1177 under onsdagen – samma dag som smittan konstaterades.

Personen som insjuknat har vid tre tillfällen i april varit i kontakt med vård- och jourcentraler i Göteborg. De aktuella datumen personen var i kontakt med verksamheterna är 16, 19 och 23 april.

Smittspårning pågår

Smittskyddet har därför nu börjat smittspåra personer som blivit exponerade. Personerna som identifieras kommer enligt smittskyddet att erbjudas förebyggande behandling med vaccination eller eller immunglobulin om det behövs och där det är möjligt. De uppmanas också att vara uppmärksamma på symptom som hög feber och utslag.

ANNONS

– Eftersom mässling är en mycket smittsam sjukdom, ska man alltid först kontakta sjukvården via telefon, i stället för att åka direkt till en mottagning. Det innebär att smittspridning kan undvikas, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande som skickas ut under torsdagen.

Luftburet och mycket smittsamt

Mässlingsviruset är luftburet och mycket smittsamt och en person som insjuknar är smittsam i upp till fyra dagar innan de karakteristiska utslagen visar sig på huden. Utslagen kommer som ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig mot bålen och armar och ben.

Enligt Smittskyddet kan personer som blivit exponerade för smittan av personen som konstateras ha mässling insjukna till och med den 14 maj.

Stor del av befolkningen är immuna

De aktuella vårdinrättningarna informeras samtidigt i utskicket att personer som eventuellt blivit smittade kan komma att söka vård akut senare datum.

Sedan början av 80-talet ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det innebär att alla barn erbjuds vaccin i två doser. En stor del av den svenska befolkningen har därför immunitet mot sjukdomen.

– Det är viktigt att tänka på att de flesta invånare är vaccinerade och att mässling är mycket ovanlig i Sverige idag. Vaccination ger ett mycket bra skydd mot mässling, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

Vaccinet erbjuds när barn är 18 månader och yngre barn har därmed i regel ingen immunitet. Den andra dosen erbjuds i årskurs 1 eller 2.

Fallet i Göteborg är det andra i Sverige på kort tid. Förra veckan konstaterades en person vara smittad på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Runt 50 barn fick då förebyggande behandling och omkring 500 personer har efter det kontaktats av Smittskyddet i regionen.

Fakta: Mässling

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som ger hög feber, hosta och hudutslag. I ungefär 20 procent av fallen leder infektionen till en eller fler komplikationer, som öroninflammation, lunginflammation och i sällsynta fall hjärninflammation. Värst drabbade är barn under fem år och vuxna över 20 år.

Sjukdomen kan vara dödlig, men de flesta dödsfall sker i utvecklingsländer enligt Världshälsoorganisationen.

Efter 1981 vaccineras i regel varje svensk med två doser, vilket ger ett fullgott skydd mot sjukdomen.

* De som har haft mässling har ett livslångt skydd.

* De som är vaccinerade med två doser har ett mycket gott skydd mot mässling.

* Barn vaccineras mot mässling genom barnvaccinationsprogrammet.

* Vuxna som behöver komplettera sitt skydd vänder sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

Den som är osäker på sitt skydd mot mässling kan rådgöra med sin vårdcentral.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen

ANNONS