Vikingar stannade till i Lilla Edet

I två dagar har vikingaskeppet Glad av Gillberga väntat på att komma loss från hamnen i Lilla Edet. På onsdagen mildrades vindarna och besättningen kunde fortsätta färden mot Göteborg.

ANNONS
|

Vikingaskeppet tvingades in i hamnen i Lilla Edet på grund av de hårda vindarna som svepte in över västkusten under måndagen. – Vi har varit hos en bekant under tiden, hon bor alldeles i närheten här, säger skeppshövdingen Lars Berne medan den sju man starka besättningen förbereder och lossar båten från kaj för vidare färd in i slussen.

Manskapet är ute på uppdrag, de är på väg till Göteborg och Klippan där man möter upp personal och gäster från ett lokalt företag. Dessa seglar man vidare till en ö i den göteborgska skärgården under vikingalika former. Seglingen, arbetet ombord och klädseln är så tidstypisk som det bara går för att matcha skeppet.

ANNONS

Färden startade i lördags på Byälven och via Vänern och Göta Älv seglar man mot Göteborgs hamn. Båten byggdes delvis med hjälp av EU-pengar och sjösattes 1998 och ägs av Föreningen Vikingaleden i Nysäter i Värmland.

Under seglingsuppdragen består besättningen av medlemmar som anmält intresse av att delta på något av äventyren till sjöss. – En av de viktigaste anledningarna till att vi gör det här är det som händer mellan människorna i besättningen, men det är också ett genuint intresse för segling och båtbygge, säger hövitsmannen Öjvind Ek och får medhåll av Lars Berne.

Ombord finns fyra nationaliteter – majoriteten är svenskar, övriga kommer från Frankrike, Norge och USA. Flera av dem går barfota ombord. – Det var en kompis från Karlstad som tipsade mig om den här båten, säger Todd Perkins som kommer från en stad utanför Houston i Texas. – Man ska inte tacka nej till ett sådant här äventyr om man får chansen, annars kan man ångra sig efteråt, resonerar amerikanen medan han gör fast vikingaskeppet vid Lilla Edets sluss.

ANNONS