Stort intresse för Game of Thrones-experter

Få kan så mycket om Game of Thrones som paret från Nödinge, Elio Garcia och Linda Antonsson. En föreläsning med paret väcker också stort intresse.

ANNONS
|

Linda Antonsson och Elio Garcia bor i Nödinge och har uppnått världsrykte med sin bok The world of ice and fire. Boken skrev de tillsammans med George RR Martin – författaren bakom A song of ice and fire som TV-serien Game of Thrones baseras på. Paret är experter på den fantasyvärld som George Martin byggt upp och lever numera på royalties från boken samt att föreläsa och bistå med kunskap om Game of Thrones på flera olika sätt. – Det blir en del föreläsningar, det sprids via bibliotekarierna, säger Linda Antonsson. Föreläsningen på Lödöse museum ingår i kulturveckan i Lilla Edet och varvas med humor och anekdoter vilket publiken uppskattar. Paret berättar bland annat om George RR Martins impulsiva sätt att skriva och det omfattande persongalleriet i böckerna. – Han gör ingen detaljerad planering när han skriver, det tycker han är tråkigt. Det var också mycket jobb att gå igenom böckerna, när vi talade om för honom att han har namngivit över 1000 personer trodde han inte oss. En av publikfrågorna handlar om hur väl tv-serien lyckats fånga böckernas värld? – Det är skillnad mellan böckerna och filmerna. Men överlag har de fångat den episka världen bra i filmerna. Det är en fascinerande värld vi fått förmånen att titta in i, säger Linda Antonsson. Innan föreläsningen får paret en guidad tur i museet och magasinet där en halv miljon medeltida fynd förvaras. De ställer initierade frågor och är väldigt nyfikna. – Vi är intresserade av spel och lekar under medeltiden, säger Antonsson och Garcia när Liselott Örling visar leksaker i en av montrarna. Game of Thrones har starka kopplingar till medeltiden. Linda Antonsson är dock noga med att påpeka att det är vår tids bild av medeltiden som framkommer. – Det jag tycker Martin är bra på är att blanda det högmedeltida och det mörka från medeltiden, kontrasterna blir starka.

ANNONS

FAKTA

  • The World of Ice and Fire är en bok med undertiteln "The Untold History of Westeros and the Game of Thrones (A Song of Ice and Fire)". Det här är en historiebok om De sju kungadömena, där stora strider och bitter fiendeskap som ledde fram till händelserna iThe Game of Thronesskildras. Martin har tagit hjälp av svenska Elio M Garcia och Linda Antonsson, grundarna av fansajten westeros.org, och tillsammans med dem skapat en fullödig historiebok. Boken innehåller kartor och illustrationer, släktträd för Starks, Lannisters och Targaryens, texter och historia och kultur.

  • Game of Thronesär enamerikanskTV-seriebaserad på romanserienSagan om is och eldav författarenGeorge R.R. Martin. TV-serien är skapad avDavid BenioffochD.B. Weiss. Martin har sagt attSagan om ringenochRosornas krigvarit hans inspiration.
  • Serien spelas in iMalta,Nordirland,Island,KroatienochMarocko. Det första avsnittet sändes den 17 april 2011 iUSApåHBO. I samband med att fjärde säsongen hade premiär i april 2014 bekräftades det att serien fått kontrakt för att spela in ytterligare två säsonger. Skådespelarna har år 2015 skrivit kontrakt med HBO för sju säsonger och HBO meddelade i augusti 2015 att de ska göra allt i sin makt för att även en åttonde säsong skall bli verklighet. Sjunde säsongen kommer endast innehålla 7 avsnitt till skillnad från seriens vanliga 10 avsnitt och åttonde säsongen förväntas innehålla 6 avsnitt. Dessutom uttryckte HBO en stark önskan om att även göra en prequel till Game of Thrones.
  • Första säsongen beräknas vara den dyraste tv-serien som någonsin spelats in, och de tio avsnitten ska ha kostat mer än motsvarande 312 miljoner kronor.Game of Thrones ses även som en av världens populärast serier genom alla tider. Serien slog 2016 rekordet för mest vunnaEmmys(38 stycken) och rankas även topp 5 på IMDbs lista över topprankade serier.
  • TV-serien är känd för att vara oförutsägbar och oberäknelig men även för att vara våldsam och innehålla många sexscener. Game of Thrones har fått stort genomslag i världen. TV-serien har bland annat fått många föräldrar att namnge sina barn efter karaktärernaoch Tv-seriens inspelningsplatser har fått ett rejält uppsving inom turismen.
  • Källa: Wikipedia
  • ANNONS