Janas familj går miste om barnbidrag: ”Deprimerad”

Efter ett nytt EU-beslut får många ukrainska flyktingar rätt till ett svensk personnummer och därmed barnbidrag – men inte Jana Tishiks barn. Nu tvingas Lödösefamiljen åka tillbaka till Ukraina om barnen ska få personnummer.
– Jag var väldigt deprimerad under några månader, säger Jana Tishik.

ANNONS
|

Att skriva hyresavtal, få paket på posten och använda bank-id för Swish och bokning av läkartid – det är för många en självklarhet i dagens digitala Sverige. Men för dem utan svenskt personnummer är vardagen knepigare. Nu, efter ett nytt EU-beslut, får många ukrainska flyktingar rätt till ett personnummer.

Men vägen till ett personnummer har varit allt annat än lätt, berättar 28-åriga Jana Tishik. Att exempelvis leva utan bank-id eller Freja e-id har stängt ute henne från samhället.

– När International House i Göteborg anordnar workshops och möten, måste man ha Freja e-id eller bank-id för att registrera sig.

ANNONS

Och när hon inte har haft bank-id har hon inte kunnat betala fakturor berättar Jana.

– Jag känner mig inte som en människa. Jag har bara rättigheter för att leva, men inget mer.

Ukrainska flyktingar utan personnummer

Jana Tishik, hennes mamma Nina och barnen Sofia, Eva och Liya kom till Sverige för drygt två år sedan. De fyra första månaderna bodde de hos en svensk familj, innan de fick flytta in på ett migrationsboende i Lödöse. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Jana och hennes pojkvän, som bott i Sverige under de 13 senaste åren, försökt att hitta en gemensam lägenhet.

För att få ett svenskt personnummer som ukrainsk flykting måste man ha bott i Sverige i minst två år, och ha planer att stanna i åtminstone ytterligare ett till. I och med detta har pojkvännen fått använda sitt svenska personnummer, som flertal bostadsföreningar kräver för att få skriva på ett avtal.

Men trots att pojkvännen har ett svensk personnummer har turen inte varit på deras sida.

– Det har varit svårt att få en lägenhet ändå, för att jag bor i ett migrationsboende, säger Jana Tishik.

Att flytta in hos pojkvännen har inte heller varit något alternativ då han bor i en etta. Att hon inte har ett personnummer försvårar även jobbsökandet.

ANNONS

– Jag har försökt att hitta ett arbete, vad som helst, som städare eller servitör till exempel, men utan personnummer så ringer ingen tillbaka, inte ens efter en intervju, säger hon och tillägger:

– Jag har rättigheter till att arbeta, men i verkligheten så har jag inga rättigheter.

Enligt Mai Lundell, samordnare på Integrationscentrum i Lilla Edet, stämmer det dock inte att man utan personnummer inte kan få jobb.

– Det finns minst åtta ukrainare i Lilla Edet utan personnummer som jobbar.

Livet utan bank-id

Nyligen fick Jana dock ett svenskt personnummer. Detta i och med att ett nytt EU-beslut togs om att förlänga massflyktsdirektivet som ger möjlighet att få ett personnummer. Hon känner nu ett visst hopp, men samtidigt har hennes tre barn som är två, sju och nio år gamla, sedan tidigare inga pass.

Och för att få pass måste de åka tillbaka till Ukraina.

– De har tillstånd att stanna i Sverige till den 4 mars, men de kan förmodligen bli deporterade.

I och med att de inte har pass, så kan familjen heller inte få barnbidrag.

– Jag får 61 kronor per dag. För mina äldsta barn får jag 30 kronor per dag och för mitt yngsta barn får jag 5 kronor.

ANNONS

Enligt Mai Lundell stämmer inte informationen att familjen måste åka tillbaka till Ukraina för att få pass.

– Hos ambassaden i Stockholm kan hon få pass till barnen. Det är kort telefonkö dit och om hon har problem att ta sig till Stockholm så får hon och barnen hjälp med det. Det är flera som redan åkt till Stockholm för att få pass.

Får inte gifta sig

Trots att Jana Tishik nu fått ett personnummer, så är hennes ukrainska pass inte biometriskt. Det vill säga att det inte är försett med ett datachip som lagrar innehavarens personuppgifter, passfoto och fingeravtryck.

Detta sätter även käppar i hjulet för hennes och pojkvännens planer att gifta sig. Enligt Skatteverket är hennes pass inte giltigt då det är ukrainskt och inte internationellt.

– De tror att jag är under 18 år och jag vet inte hur jag ska förklara att jag inte är det om de inte godkänner mitt pass som id.

Hon berättar att ett ukrainskt pass inte har något utgångsdatum, men att man måste ta en ny bild vart 20:e år. På grund av misstron så har hon börjat att ifrågasätta vem hon själv är.

– Jag var väldigt deprimerad under några månader. Mitt pass betyder att jag är en person, men jag känner mig inte som det utan jag känner mig mer som ett boskapsdjur. Jag lever fortfarande och har ett tak över huvudet, men detta är minimum av minimum.

ANNONS

Folkbokföring via Skatteverket

Enligt Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, har man som ung flykting utan pass en god man som företräder en.

– Men vi kan också folkbokföra personer utan pass.

Men om man inte har pass, födelsebevis, eller dylika dokument till hands i Sverige, hur fungerar det då?

– Det kan säkert bli svårt men Ukraina lever inte i stenåldern så man kan säkert kontakta myndigheter som kan skicka över dokumenten digitalt. Har man som föräldrar barn och en av föräldrarna kommer till Sverige med barnen måste den kvarvarande föräldern skicka över dokumenten.

När TTELA kontaktar den ansvariga handläggaren för Janas ärende uppmanar han henne att skicka över födelsebevisen till honom så att han återigen kan gå genom ärendet.

– Jag kan ha gjort fel, jag är sommarvikarie. Men jag ska se över fallet igen.

Enligt Mai Lundell så kan Janas barn få personnummer i Sverige.

– Det hänger på att hon inte kan få fram intygen till barnen. Jag vet inte ens om hon försökt, men intyg är det som Skatteverket kräver. Det krävs en fullmakt av fäderna för att barnen ska kunna folkbokföras i Sverige.

Mai Lundell berättar att hon har bokat en mötestid med Jana för att rota i detta.

ANNONS

– Vi ska reda ut varför det inte finns några intyg, och så ska hon få hjälp med sin depression omedelbart.

Fakta: Personnummer för ukrainska flyktingar

EU:s ministerråd kom den 13 juni överens om att förlänga massflyktsdirektivet till 4 mars 2026, i stället för att det skulle löpt ut i mars 2025. I och med detta innebär det att många ukrainare uppfyller kraven för folkbokföring i Sverige.

För att få ett svenskt personnummer behöver man som ukrainsk flykting ha varit i Sverige i minst två år samt att man planerar att stanna ytterligare minst ett år.

ANNONS