Carl Nyström rektor på Elfhems gymnasium menar att Skolinspektionens rapport ger personalen upprättelse. Men beslutet att lägga ner gymnasieskolan står ändå fast efter beslutet tidigare i maj. Foto: Pasi Hakopuro
Carl Nyström rektor på Elfhems gymnasium menar att Skolinspektionens rapport ger personalen upprättelse. Men beslutet att lägga ner gymnasieskolan står ändå fast efter beslutet tidigare i maj. Foto: Pasi Hakopuro

"En återupprättelse för personalen"

Bristerna är avhjälpta på Elfhems gymnasium enligt Skolinspektionens uppföljningsrapport. Det ändrar inte beslutet att lägga ner skolan. Men rapporten är en upprättelse för personalen, menar rektorn.

ANNONS
|

Lärarna och rektorn vid Elfhems gymnasium har tidigare påpekat att de brister som Skolinspektionen anmärkte på vid sitt besök under hösten 2016 är åtgärdade. Skolinspektionens rapport från återbesöket och de intervjuer som gjordes vid gymnasieskolan i Lödöse i maj 2017 visar att skolan är godkänd på alla punkterna – särskilt stöd, elevhälsan, arbetsplatsförlagt lärande och det systematiska kvalitetsarbetet. – Det här känns som en återupprättelse för personalen, vi har ibland känt oss utpekade. Men vi har gjort det här helt själva, säger rektorn Carl Nyström som inte kan dölja en viss bitterhet i nedläggningen av Elfhemsgymnasiet som han menar fungerar bra. – Vi har varit sämre på dokumentation. Men eleverna har växt när de gått här, det har varit vår prioritet, fortsätter Nyström. Skolinspektionens rapport var inte klar innan beslutet om nedläggning togs i Lilla Edets fullmäktige 17 maj. Men det hade ingen större betydelse: – Den största anledningen till nedläggningen är att skolan är för liten vilket gör det för kostsamt att ha lärare med behörighet till så får elever. Det hade inte ändrat något även om vi hade haft Skolinspektionens rapport före beslutet. Problemen har också funnits en längre tid. Däremot har vi aldrig ifrågasatt personalen, säger vice ordförande i utbildningsnämnden Camilla Olofsson (M). Även nämndens ordförande Carin Thorén Hansson (S) lovordar personalen, men att lägga ned var ändå rätt beslut: – De har gjort ett fantastiskt jobb, det är inte bland lärarna som det brister. Men det blir svårt att hålla gymnasiekvalitet när skolan är så liten.

ANNONS

Däremot kvarstår Skolverkets kritikgentemot huvudmannenpå några punkter. Bland annat på grund av avsaknaden av just dokumentation från Elfhemsgymnasiet, menockså gällande planering och uppföljning av kvalitetsarbetet. Men eftersom skolan ändå ska avvecklas avstår också Skolverket från åtgärder och att ingripa med vite.

ANNONS