Här är pizzerian som serverar lussekebab

Vissa säljer lussesemlor, andra erbjuder lussekebab.
Kroppkärrs pizzeria i Karlstad har sålt 4 200 lussekebaber sedan början av november.

ANNONS
LocationKarlstad|
|

Första dagen Metin Kizil serverade lussekebab åt han själv tre stycken. Ägaren till Kroppkärrs pizzeria kunde inte besinna sig.

– 96, 97 procent av de som kommer hit förväntar sig att det ska vara äckligt, berättar Kizil, som har erbjudit rätten sedan 2017.

– Många säger innan de provar ”Usch!” och ”det är inte min smak”. Men sen äter de, och tycker det är jättegott, säger han och tillägger:

– Jag äter fortfarande en lussekebab varje dag.

Här anrättas dagens lussekebaber.
Här anrättas dagens lussekebaber. Bild: Metin Kizil

Kroppkärrs lussekebab bygger på en mycket enkel idé. Dela en lussekatt. Skala ned rikligt med nötkött på bottenhalvan. Placera sedan på saffranslocket. Grädda ömsint i ugnen. Efter detta mild sås, lite isbergssallad, tomat och gurka. Ej feferoni och lök, då det svarar illa mot saffransbrödet.

ANNONS

– Jag frågar ibland människor som kommer: ”Är det första gången ni är här och äter lussekebab?” Ofta säger de ”nej, vi har varit här tidigare”. Det tycker jag är ganska roligt.

”Vi har fått 4 140 beställningar”

Kroppkärrs pizzeria, som är belägen i Karlstad, har sålt lussekebab i snart fem år. Rätten placeras numera på menyn i början av november. Åtskilliga influencers har besökt pizzerian, bland annat Mauri Hermundsson.

– De kommer hit och tar bilder och filmar, berättar Metin och låter lite förnöjd.

Intressant för pizzerians lussekebab går i dag att kalla kraftfullt. Så stor är efterfrågan att bullförrådet inte räcker till. Mentin har därför utsträckt en hand till flera konditorier, för att säkra upp flödet av lussekatter.

– Vi fick precis en uppdatering om försäljningen hittills i år, och vi har fått 4 140 beställningar på lussekebaben sedan början av november.

En lussekebab kostar 105 kronor. Detta innebär att Kroppkärrs pizzeria har intjänat 434 700 kronor på lussekebab under fyrtio dagar.

En kopp med etanol

Inte bara till smak, eller utseende, är lussekebaben äventyrlig. Den serveras också med eld. En ”kopp med etanol” går att få tillsammans med rätten, när man beställer den på pizzerian.

– Det är lite kul bara, menar Metin. Men vissa vill ha lussekatten varmare, då kan de värma bullen med elden.

ANNONS
Här syns eld och bulle.
Här syns eld och bulle. Bild: Metin Kizil

Vad skulle du säga är viktigast för att göra en riktigt god lussekebab?

– Vi serverar den gärna med mild sås, som passar perfekt till saffran och kebaben. Sen föredrar ändå vissa kunder att äta den med till exempel bearnaisesås.

Bearnaisesås?

– Och vitlökssås, eller stark sås. Folk lägger också pommes i lussekebaben. Det blir lite som en kebab i bröd med pommes, men i en lussekatt. Äter man en lussekebab med pommes blir man mättare.

Förväntar ni er en stor tillströmning av folk nu runt Lucia?

– Pizzerian har redan fått in runt 170 beställningar för de kommande dagarna. Vi planerar att servera den i januari månad också.

Kroppkärrs pizzeria

Kroppkärrs pizzeria har överlag en mycket frikostig meny, och serverar runt 180 rätter.

De har en popcornpizza, en vulkanpizza. Mauri Hermundsson, som tidigare nämnts, var förra året här och åt Sveriges dyraste pizza.

Även en julbordspizza serveras på restaurangen. Lussekebaben går också att få vegansk, om man så önskar.

ANNONS