Högkonjunkturen bidrar till att fler unga väljer att jobba istället för att skriva högskoleprov och ansöka till eftergymnasiala vidareutbildningar.
Högkonjunkturen bidrar till att fler unga väljer att jobba istället för att skriva högskoleprov och ansöka till eftergymnasiala vidareutbildningar. Bild: Henrik Montgomery/TT

Färre skriver högskoleprovet

Under de två senaste åren har deltagandet för högskoleprovet minskat. Inför helgens provskrivning är det över 300 personer färre jämfört med när det skrevs på våren förra året.

ANNONS
|

- anmälningar till både högskoleprovet och högskoleutbildningar minskat de två senaste åren, säger Karin Röding, Universitets- och högskolerådets generaldirektör i ett pressmeddelande.

Tidigare var minskande ungdomskullar en av de större orsakerna. Nu tror man att minskningens huvudsakliga anledning är högkonjunkturen.

- När tiderna är goda väljer många unga att börja jobba framför att läsa vidare.

Sedan ett par år tillbaka har antalet provskrivare generellt minskat, däremot finns det ett antal provanordnare som fått fler anmälningar jämfört med våren 2017. Högskoleprovet genomförs av 21 universitet och högskolor på 120 orter i Sverige och sju orter utomlands.

ANNONS