Axfood och Coop återkallar ägg – risk för salmonella

Både Axfood och Coop återkallar ägg då det finns risk att de innehåller salmonella. 165 000 höns ska avlivas.

ANNONS
|

Det var vid en rutinkontroll som man upptäckte salmonella i ett av de stall där äggen har värpts. Enligt Axfood kan äggen innebära en hälsofara, men att salmonellabakterien dör vid upphettning till 70 grader.

Återkallelsen från Axfood gäller Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före-datum 26e januari 2023.

–Vi ser mycket allvarligt på händelsen och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård, i ett pressmeddelande.

Även ägg från Coop återkallas

Även Coop återkallar flera äggsorter av samma anledning. Återkallelsen där gäller Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M och Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S. Samtliga sorter med bäst före-datum 26e, 27e eller 28e januari 2023.

ANNONS

Kunder som köpt de aktuella äggen uppmanas av företagen att återlämna dem till butiken där de är köpta, för att få ersättning.

Jordbruksverket har beslutat om avlivning

Efter salmonellautbrottet hos Sveriges största äggproducent i Mönsterås, har Jordbruksverket beslutat att 165 000 värphöns ska avlivas, vilket DN var föst att skriva om.

Det rör sig alltså om smitta på en enda gård, men eftersom det är Sveriges största äggproducent blir det ändå stora effekter.

– Det går inte att sanera på annat sätt än att man tömmer stallarna på djur och på gödsel och så vidare, och så kommer det att ske en sanering av de drabbade avdelningarna. Gödseln måste tas om hand på ett särskilt sätt, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket till DN.

ANNONS