Amerikaner äcklas av svensk pizza: ”Ett krigsbrott”

Osämja har uppstått på Twitter, där amerikaner återigen förfasas över svenskarnas pizzavanor. Man hånar jordnötter och banan, kebab och pommes.
Men är svensk pizza verkligen så dålig, om man jämför den med finsk – eller brasiliansk?

ANNONS
|

En enkel hämtpizza kan glädja många medborgare i detta land. Den svenska pizzan är vild, muskulös och kreativ. Den kan erbjuda curry, men också fläskkarré. Den kan erbjuda banan, men också pommes frites. Den är på detta vis ärbar.

Men på Twitter råder för tillfället osämja rörande den svenska pizzan. Folk tycks främst ha svårt att förstå två kategorier: den med banan, curry, och jordnötter lekfullt strödda över pizzakroppen. Samt den med fläskkebab, vitlökssås, isbergssallad och ett mjukt lager pommes frites.

En uppmärksammad Twittertråd inleds med att användaren ”Christin” skriver följande: ”Den sak som mitt amerikanska psyke oroas mest över i Sverige är isbergssallad på pizza”.

ANNONS

Youtube-profilen Justin Whang replikerar då genom att lägga ut fyra bilder på svenska pizzor med texten ”Kollade upp svenska pizzor och...”.

Någon svarar ”Dessa pizzor ser AI-genererade ut”. En annan skriver ”De två i mitten ser ut som ett krigsbrott”.

Den fråga folk tycks ställa sig är denna: är vi svenskar kulturella barbarer?

Men samtidigt försvarar många kebabpizzans väsen. ”Jag ska vara ärlig. Kebabpizza är ganska jävla gott”, säger en användare. En tankfull herre skriver: ”Den första ser egentligen bara ut som en utvecklad gyros, så jag skulle kunna tro att den är underbar”.

Någon lägger även upp en bild på, vad som påstås vara, en finsk pizza. Denna innehåller renskav, saltgurka, lingonmajonäs och potatischips.

En annan användare publicerar sedan ett rikt kollage på vad som skulle kunna föreställa brasiliansk pizza. På en av bilderna har halva pizzan bakats in med kakdeg och nonstop-knappar. Andra halvan pryds av en blänkande, välgrillad kyckling. Se nedan:

Överlag är diskussionstråden full av splittring och tvivel. Men en sak tycks alla människor vara överens om: det finns dålig pizza överallt. Det finns god pizza överallt.

ANNONS