Claes Eriksson om hemstaden: ”Kan man bli mer hedrad?”

Det var småputtrigt och samtidskritiskt när Claes Eriksson sommarpratade under torsdagen. Han berättar om uppväxten i Trollhättan och den långa vägen till genombrottet.

ANNONS
|

Tidigare i år stod det klart att Claes Eriksson var en av årets sommarvärdar i ”Sommar i P1”. Under torsdagen sändes hans sommarprat i Sveriges radio. Programmet inleddes med att han berättade om att han inte tyckte om sitt namn när han var yngre.

– Jag var tidig missnöjd med mitt namn. Ingen vi kände hette Claes. Jag hade hellre velat heta Stig. Men med åren har jag kommit fram till att Claes inte är ett sämre namn än något annat och att det till och med finns värre namn, som Ulf, säger Claes Eriksson i ”Sommar i P1”.

Stolt över hyllningen från Trollhättan stad

Han berättar också om sin långa förlossning som förövrigt skedde på Maria Alberts sjukhus i centrala Trollhättan som idag är en vårdcentral. Vårdcentralen är belägen vid den park där temalekplatsen ”Macken” uppfördes 2016.

ANNONS

– När Trollhättan firade 100 år och ”Macken”-serien 30 år invigdes temalekplatsen. Kan man bli mer hedrad än att få en lekplats uppförd och baserad på en tv-serie som man är upphov till, jag kan inte tänka mig något finare, säger han i programmet.

Tage Danielsson bjöd på champagne

Därefter fortsätter sommarpratet i maklig takt där han berättar om uppväxten, hans föräldrar som kallades Spelar´n och Tant Grön och om hur han fick sin första bandspelare. Han berättar om den långa vägen till succén där ”Träsmak” blev det stora genombrottet.

– Efter en av föreställningarna kom Tage Danielsson in i personalmatsalen bakom scen och bjöd på champagne. Vi hade så stor vördnad för honom att vi inte fick ur oss något vettigt. Ett år senare dog han och jag har ångrat sedan dess att jag inte fick en pratstund med honom, säger Claes Eriksson i ”Sommar i P1”.

Kritiserar samtiden

I slutet av sommarpratet anknyter han till sitt första sommarprat 1989 där han pratade om samtiden och varför det var sämre förr. Men den här gången med vinkeln att världen har gått åt fel håll efter nyliberalismens intåg och att demokratin i världen i stort är på tillbakagång.

– Självupptagenheten, egofixeringen och narcissismen har ökat kraftigt. Men trots satsningen på det egna jaget så lever vi i hjälplöshetens tid. Tv-programmen svämmar över av experter som talar om hur vi ska äta, sova, leva, tänka, prata (...), säger han i programmet.

ANNONS

Kallar influencers för hjärntvättare

Innan han avslutar med att trycka till influencers.

– Högst upp i denna tveksamma näringskedja tronar det yttersta beviset på den totala hjälplösheten. Influencern, influeraren, indoktrineraren, påverkaren, hjärntvättaren, lobotomeraren med alla sina tusentals följare. Jag som kommer från en tid där man skulle ifrågasätta auktoriteter ser nu med fasa hur man har börjat ifrågasätta demokratin, säger Claes Eriksson.

LÄS MER:Claes Eriksson är klar som sommarpratare

LÄS MER:Claes Eriksson: Inget mer Galenskaparna

LÄS MER:Duons succé i Trollhättan – sätter in extra föreställning

ANNONS