Petter utforskar sin egen musik från ett nytt håll på "Skeppsholmen". "Jag ville ta mina favoriter, stoppa in dem i en ny kostym och se vad som händer", berättar han. Arkivbild.
Petter utforskar sin egen musik från ett nytt håll på "Skeppsholmen". "Jag ville ta mina favoriter, stoppa in dem i en ny kostym och se vad som händer", berättar han. Arkivbild.

Petter skalar av på "Skeppsholmen"

Petter är tillbaka med nygammal musik. På albumet "Skeppsholmen" har rapparens låtar klätts i helt ny kostym.

ANNONS
|

Hur gör man för att utmana sig själv efter 18 år som artist och nio studioalbum? På sin tionde platta väljer Petter Askergren att gå framåt genom att blicka bakåt.

"Skeppsholmen" innehåller bara två nya låtar – resten är gammalt material som arbetats om. Idén uppkom efter att Petter hade spelat med en symfoniorkester på Berwaldhallen i Stockholm och gjort en avskalad konsert på visfestivalen i Västervik.

- Där någonstans väcktes en tanke om att det skulle vara kul att ta gamla låtar, skala ned dem och se vad som händer, berättar han.

ANNONS

Benny Anderssons studio

Tillsammans med producenten Mattias Glavå har Petter skapat en mestadels akustisk ljudbild. Hits som "Storstadsidyll", "Logiskt" och "Längesen" har klätts med stråkar, gitarr och slagverk.

Inspelningarna i Benny Anderssons studio Rixmixningsverket, som ligger på just Skeppsholmen, skilde sig rejält från hur Petter gjort sina tidigare album.

- För mig var det intressant att hitta en ny värld där man jobbar på ett sätt där alla står och spelar samtidigt i studion. För mig var det en jättespeciell grej, säger han.

Tunga gäster

Den digra gästlistan skiljer sig också från en traditionell hiphopskiva. "Håll om mig"-refrängen sjungs i original av Daniel Adams-Ray – här görs den i stället av Hästpojkens Martin Elisson. I den nya versionen av "Längesen" hörs Eva Dahlgrens röst i stället för Veronica Maggios.

- Det var kul att få ta in Eva Dahlgren, för mig är det någon jag vuxit upp med som bara har funnits långt borta i fjärran. En intergalaktiskt stor artist som man aldrig skulle få träffa på och så bara "boom" sitter hon i studion, säger Petter.

ANNONS

Han berättar att en annan anledning till att han ville göra "Skeppsholmen" var att få en chans att utmana sig själv även som liveartist.

- Jag har turnerat i Sverige så himla mycket och jag söker mig till nya plattformar för att kunna få nya möjligheter till att göra roliga spelningar. Vi kommer garanterat att kunna åka ut med "Skeppsholmen" och göra roliga spelningar i vår, det är tanken, säger Petter.

Fakta: Petter

Namn: Petter Alexis Askergren.

Ålder: 42 år.

Bakgrund: Slog igenom i slutet av 1990-talet med singlarna "Mikrofonkåt" och "Vinden har vänt". Har sedan dess varit Sveriges mest kända hiphopartist. Har genom åren bland annat medverkat i TV4:s "Så mycket bättre", uppträtt med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen och samlat en del av sina låttexter i boken "16 rader".

Diskografi: "Mitt sjätte sinne" (1998), "Bananrepubliken" (1999), "Petter" (2001), "Ronin" (2004), "P" (2006), "God damn it" (2007), "En räddare i nöden" (2010), "Början på allt" (2013), "Mitt folk" (2015).

Aktuell: Släpper "Skeppsholmen" den 28 oktober. Albumet gästas av bland andra Håkan Hellström, Eva Dahlgren, Martin Elisson, Linnea Henriksson, Franska Trion, Linnea Olsson och Jonas Kullhammar.

ANNONS