"Inte säkert att gå på festival med män"

Festivaler med enbart kvinnliga artister tar allt större plats. "På tiden", tycker Queens of Pops dragplåster Zara Larsson, som vittnar om hur hon genom karriären blivit utsatt av män i maktpositioner.

ANNONS
|

Sedan succélåten "Uncover" har Zara Larsson varit en starkt lysande stjärna på musikhimlen, och ifjol blev hon den mest strömmade svenska artisten på Spotify. Men det är inte bara Zara Larssons hitlåtar som dragit till sig uppmärksamhet – hennes feministiska uttalanden har gjort att hon både har hyllats som förebild och kritiserats, hatats och hotats på sociala medier.

2015 väckte hon debatt efter att ha trätt en kondom över benet för att bevisa att det inte finns någonting som heter "för stor för kondom". När en kvinna anmälde att hon våldtagits under Zara Larssons Bråvallaspelning 2016 twittrade artisten: "Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar."

ANNONS

"Stöttar varandra"

I sommar är Zara Larsson aktuell med två spelningar på den nya ambulerande festivalen Queens of Pop, som enbart har bokat kvinnliga artister till sina scener.

- Det är på tiden. En festival med bara manliga artister är ju bara en vanlig festival. En kvinnofestival tycker jag behövs, tyvärr, för det finns så många festivaler som inte representerar kvinnor, säger Zara Larsson.

På scenen utlovar hon en show med extra allt, och bland artisterna märks även Icona Pop, Molly Sandén, Anna Ternheim och Sarah Klang.

- Jag är så taggad på att se alla mina vänner som kommer att uppträda. Jag känner att kvinnor stöttar varandra inom musikbranschen, i alla fall i Sverige, säger hon.

"Inte säkert"

Queens of Pop är däremot inte den enda festivalen som riktat in sig på ett helkvinnligt utbud av artister. Som en motreaktion efter det stora antalet sexuella övergrepp festivalsommaren 2017 startade komikern Emma Knyckare festivalen Statement, som har tagit det steget längre – här är inga cis-män välkomna över huvud taget.

ANNONS

- Jag fattar den grejen också, 100 procent. Det har visat sig att det inte är säkert att gå på festival med män. Kvinnor är trötta på att känna sig osäkra i publikhav eller på campingen. Sedan är det något "creep" som står bakom en eller följer efter en eller gör ännu värre saker, säger Zara Larsson.

Men trots att sexuella övergrepp fortfarande är ett problem i samhället har Zara Larsson märkt av ett förändrat klimat inom musikbranschen sedan höstens Metoo-kampanj – inte minst då personer hon tidigare arbetat med fått sparken.

- Åh Gud, jag lever livet varje gång jag ser en rubrik att "blabla har avgått" eller "resignat" eller vad det nu kan vara. Jag tror att det kommer att ge möjlighet till kvinnor att ta maktpositioner.

"En hand på mitt lår"

TT: Har du själv varit utsatt för de här personerna?

ANNONS

- Jag har definitivt varit med om "inappropriate things" som inte har känts bra. Det har hänt på middagar, man har haft en trevlig stund och sedan oj, nu var det en hand på mitt lår, en liten viskning i örat, "Vad bor du på för hotellrum". Jag bara "Vadå ska du dit eller, du är ju typ 70 år?". Eller du vet "Asså Gud, du har blivit en riktig kvinna". Det är extra läskigt när det är folk man har jobbat med sedan man var barn, säger Zara Larsson.

På senare tid har Zara Larsson noterat att hon inte längre skapar rubriker och reaktioner i samma utsträckning som tidigare, någonting hon kopplar ihop med att hon har slutat blogga för att ge mer plats åt musiken.

- Och det är jävligt skönt faktiskt. Jag står fortfarande för det jag tycker och säger, men det är ändå härligt att kunna fokusera på andra grejer, på sig själv, och inte behöva vakna upp mitt i natten med ångest för att gamla gubbar skriver "fuck you", säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Festivaler med enbart kvinnliga artister

Queens of Pop – med artister som Zara Larsson, Icona Pop, Molly Sandén, Anna Ternheim, Alma, Sarah Klang, Janice, Rhys, Julia Adams och Lova. Äger rum i Helsingborg den 27/7 och i Uppsala den 3/8.

Putte i parken Stockholm – med artister som Esther Vallee, Mimi Werner, Py Bäckman, Amanda Fondell, Hanna X Andrea och Orkid. Äger rum i Kungsträdgården i Stockholm den 27/7–28/7.

Statement – festival där bara kvinnor, icke-binära och transpersoner är välkomna. Artister som Cleo, Loreen, Frida Hyvönen, Joy, Beatrice Eli och Ionnalee/Iamamiwhoami uppträder. Äger rum på Bananpiren i Göteborg den 31/8–1/9.

Fakta: Zara Larsson om...

...sitt kommande album:

- Jag ser väldigt mycket fram emot att släppa det. Just nu känns det som att det har gått lång tid.

- Det är inte riktigt färdigt, det är svårt, ena sekunden känns det som att jag är helt klar, andra sekunden känner jag mig inte ens i närheten.

...att träffa en psykolog:

- Jag mår bra, ibland känns det jobbigt, jag vet inte varför och det är ganska irriterande. Man vill inte må så att man har en oro i kroppen. Sedan kan jag ha svårt slappna av, jag har jättemycket koncentrationssvårigheter. Men jag är stolt över mig själv för att jag går dit.

...att samarbeta med sin syster Hanna Larsson, som också är artist:

- Jag tror inte hon vill det faktiskt. Vi gör väldigt olika musik. Nu har hon släppt en väldigt popig låt för ett tag sedan men det är inte det hon står för egentligen skulle jag säga.

- Jag tror det är väldigt viktigt för henne att inte bara förknippas med mig och att hon ska rida på den vågen, men det är klart att jag vill stötte henne i allt och om hon hade velat det är klart att jag hade kunnat göra det.

Fakta: Zara Larsson

Zara Larsson föddes 1997 i Stockholm. Som tioåring vann hon TV4:s "Talang".

2013 gavs ep:n "Introducing", med huvudsingeln "Undercover", ut. 2014 kom albumet "1", 2017 "So good" med låtar som "Lush life" och "Never forget you". Nu arbetar hon på nytt material.

Zara Larsson var den mest strömmade svenska artisten på Spotify 2017.

Turnédatum: 27/7 Queens of Pop – Helsingborg, 28/7 Storsjöyran – Östersund, 2/8 Arvika hamnfest – Arvika, 3/8 Queens of Pop – Uppsala, 4/8 Karlskrona Skärgårdsfest – Karlskrona.

ANNONS