Hårdockstjärnor intar musikalscenen

Joacim Cans och Kee Marcello är vana att stå bredbent och leverera tunggung till en långhårig och headbangande publik. I vinter debuterar Hammerfall-sångaren och Europe-gitarristen som musikalartister i "Rock of ages" på Chinateatern i Stockholm.

ANNONS
|

West End och Broadway, släng er i väggen. När den hyllade musikalen "Rock of ages" sätts upp i Stockholm spelas gitarrsolot i "The final countdown" av en riktig Europe-gitarrist. Både Kee Marcello och Hammerfall-sångaren Joacim Cans lägger rockerprestigen åt sidan och ger sig in i musikalvärlden i en föreställning som radar upp hit efter hit från 80-talets hårdrocksscen på Sunset Strip.

- Det handlar om en era som jag dels var en stor del av och en genre som jag själv var med och skapade. Många av låtarna minns jag att man lyssnade på körandes en convertible i Kalifornien, säger Kee Marcello som spelar en gitarrguru i musikalbandet.

Då kunde han inte drömma om att hans 52-åriga jag skulle tacka ja till att medverka i en musikal.

- Hehehe, nä inte en chans!
Ville bli musikalstjärna

Lika främmande har musikal-livet inte varit för Hammerfall-sångaren Joacim Cans som spelar barägaren till The bourbon room, där allt utspelar sig.

ANNONS
- När jag kom hem från musikskola i USA -94 så hade jag faktiskt planer på att söka in till en musikalskola. Hårdrocken var helt död på den tiden, det fanns inga band att lira i. Tyvärr missade jag antagningen med bara någon månad och sen hann Hammerfall fånga upp mig, säger han.
- Det är inte ett så stort steg till en teaterscen egentligen. Det vi har gjort med Hammerfall bygger ju mycket på det teatrala och visuella.
Dubbelt aktuell

För Joacim Cans väntar en intensiv vinter. Under måndagen blev det officiellt att han ska vara med och tävla i Melodifestivalen med låten "Annelie". Men det blir varken musikal eller hårdrock.

- Det är en hyllningslåt till den artist som har betytt mest för mig i vispopgenren som heter Magnus Johansson som hade en hit med låten "Vakna nu Anneli" 1990. Jag skrev den här låten som en fortsättning på det arv som han lämnade efter sig.

TT Spektra: Vad händer som du går till final i schlagern?

- Då får jag gå till Bosse (producenten) och stå på alla fyra och be om semester.

+ Historien kretsar kring en legendarisk rockklubb i Los Angeles som ska jämnas med marken för att förinta den omoraliska rockmusiken och samtidigt lämna plats åt ett nytt köpcenter. Musiken är hämtad från 80-talets hårdrocksscen.

+ Musikalen filmatiserades och gick upp på bio i vintras med flera stora namn i rollerna. I kritikerskarans ögon en disneyfierad kalkon, men med en övertygande Tom Cruise som den härjade rockstjärnan Stacee Jaxx.

+ Svenska "Rock of ages" får premiär på Chinateatern i Stockholm den 21 februari 2013.

+ Roller i urval: Joacim Cans - som den övervintrade rockern och ägaren till Bourbon bar, Johan Rheborg - är en roddare som också är en "publikens man" och lotsar åskådarna genom föreställningen, Peter Magnusson - spelar en halvfjollig tysk som motvilligt lockas av artistlivet, Kee Marcello - spelar en gitarrguru i musikalbandet med en mer framträdande roll än i originaluppsättningen, Peter Johansson - i rollen som den odrägliga rockstjärnan Stacee Jaxx, Bruno Mitsogiannis och Mari Haugen Smistad - spelar huvudrollerna Drew och Sherrie som har en komplicerad kärleksrelation.

+ I regi av Anders Albien

ANNONS