Många studenter har fuskat med AI.
Många studenter har fuskat med AI.

Karl af Geijerstam: Vi ska inte fostra en kommande generation av lata AI-fuskare

På grund av fusk med AI behöver skolorna gå tillbaka till klassiska prov med papper och penna. Det är inte att ta ett steg tillbaka i utvecklingen.

ANNONS

Färre studenter fälldes för fusk förra året, jämfört med året innan. Totalt fick 2306 studenter varning eller avstängning, vilket är 14 procent färre än 2022, rapporterar Universitetskanslersämbetet. Minskningen beror på att färre studenter plagierar, men ett nytt slags fusk ökar: användningen av artificiell intelligens. 227 disciplinärenden gällde vilseledande med hjälp av AI-verktyg.

Utvecklingen är inte förvånande. När TTELA för några veckor sedan pratade med gymnasieelever om användandet av AI visade det sig att eleverna hade anammat den nya tekniken helt och hållet. Många berättade att de använde tjänsten Chat GPT i studierna för att det var enklare än att göra egna sökningar på nätet. En elev berättade att hela klassen hade låtit Chat GPT skriva skolarbeten åt dem.

ANNONS

Gymnasieläraren Henrik Birkebo i Trollhättan menade att utvecklingen är allvarlig. I princip går det inte att ge hemuppgifter längre. Istället är det gammaldags prov i skolan som gäller.

Björn Sjödén, forskare i utbildningsvetenskap, menar att de elever som fuskar med AI blir framtidens förlorare. När de kommer ut i arbetslivet ställs de inför att lära sig nya saker på riktigt, och då kommer det visa sig vilka som inte har kunskaper och färdigheter som är tillräckliga.

När den tekniska utvecklingen går med rasande fart ställs utbildningsväsendet inför helt nya utmaningar. När man kan be en dator om att göra allt, skriva essäer, översätta texter och lösa programmeringsuppgifter – vad behöver man själv kunna? Tyvärr är det många ungdomar som felaktigt tror att det innebär att man inte behöver kunna något längre.

AI-revolutionen kan innebära en ny insikt om vad som behövs för att elever ska få kunskaper och färdigheter som fastnar på riktigt. Att skolan återgår till att använda riktiga läroböcker, att man skriver med papper och penna och att man skriver prov på plats i skolan behöver inte innebära att man tar ett steg tillbaka i utvecklingen, snarare tvärtom. Vi ska inte fostra en kommande generation av lata AI-fuskare.

ANNONS

LÄS MER:Trots AI: Färre studenter fast för fusk

LÄS MER:Forskaren: Elever som fuskar med AI är framtidens förlorare

LÄS MER:Läraren Henrik: AI-fusket i skolan måste stoppas

ANNONS